Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Χρηματιστήριο: Με το πιστόλι της διεθνούς κρίσης στον κρόταφο… 

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς οι αγοραστές, ειδικά σε επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές κατάφεραν να αποτρέψουν ένα sell-off που προκλήθηκε από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, αν και οι φόβοι για νέα κρίση παρέμειναν.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 1.049,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.049,97 μονάδων (-0,60%) και 1.025,17 μονάδων (-2,94%). Ο τζίρος ανήλθε στα 152,58 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 65,70 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,38 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 2.548,19 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.537,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,97% στις 801,03 μονάδες, από το -5,3% ενδοσυνεδριακά.

Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η Silicon Valley Bank ήταν η αφορμή για παγκόσμια διόρθωση που έπιασε και την ελληνική αγορά, η οποία είχε καταγράψει και τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2022. Την ίδια ώρα η παράταση της εκλογικής αναμέτρησης δίνει παράταση παράλληλα και στην επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη η διόρθωση ήταν “μάννα εξ ουρανού” για αρκετά funds που περίμεναν διόρθωση για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, κυρίως σε κρατικά ομόλογα και χρυσό, ενώ ξεφορτώνονται τραπεζικές μετοχές στον αντίκτυπο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVΒ), μεταδίδει το -.

Οι αποδόσεις του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν έως και 51 μονάδες βάσης, σε λιγότερο από 4,08%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση από τη Μαύρη Δευτέρα του Οκτωβρίου 1987, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η κατάρρευση της SVB και δύο άλλων τραπεζών θα αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να σταματήσει της αυξήσεις επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε κατά 26 μονάδες βάσης, πέφτοντας σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω.

Η αναταραχή έχει αλλάξει τις προσδοκίες των αγορών απέναντι στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed. Με βάση τα swaps, υπάρχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σ’ αυτό τον κύκλο. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν επίσης ότι μετά την κατάρρευση της SVB, δεν αναμένουν αλλαγή στα επιτόκια. Μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στους βουλευτές την προηγούμενη Τρίτη, πολλοί ανέμεναν αύξηση έως και 50 μονάδες βάσης.

«Η κατάρρευση και δεύτερης αμερικανικής τράπεζας μέσα σε λίγες ημέρες, σκορπίζει φόβο στις αγορές. Οι καταθέτες των τραπεζών φοβούνται μήπως χάσουν τις καταθέσεις τους. Οι μέτοχοι των τραπεζών φοβούνται μήπως μηδενίσει η αξία των μετοχών τους. Οι ομολογιούχοι των τραπεζών φοβούνται μήπως χάσουν τα λεφτά τους. Οι δανειολήπτες φοβούνται μήπως τους ζητηθεί η άμεση επιστροφή των δανείων που έχουν λάβει.

Οι φορολογούμενοι φοβούνται μήπως κληθούν οι ίδιοι να καλύψουν το «μη εγγυημένο μέρος των καταθέσεων» που θα αποδοθεί πίσω στους καταθέτες. Και οι επενδυτές φοβούνται την επιδείνωση της ψυχολογικής κατάστασης στις χρηματιστηριακές αγορές που μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ενός νέου κραχ. Τέλος οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται πως ίσως να χρειαστεί να ανακόψουν τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που δεν θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό τους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος. 

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο Μάνος Χατζηδάκης τονίζει:« Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στην παρούσα φάση από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, ωστόσο ο βαθμός συσχέτισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις ξένες αγορές θα παραμείνει αυξημένος μέχρι να εκτονωθεί η κρίση. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αυξημένου πολιτικού ρίσκου, έντονης μεταβλητότητας από το εξωτερικό και καλών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, χωρίς όμως αυτό να το κατατάσσει εκτός γενικότερου συστημικού κλίματος». 

Από την πλευρά του ο Σπύρος Αλεξόπουλος επισημαίνει: «Στην παρούσα φάση για τους επενδυτές μειώνεται το ρίσκο της αύξησης των επιτοκίων, καθώς απομακρύνεται η επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αλλά έχει έρθει πιο κοντά η βλαπτική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιξη πάνω στους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν τι βαραίνει περισσότερο και αν το όφελος των πολύ επιθετικών αυξήσεων, αν θα είναι μεγαλύτερο από την ανησυχία για το τι ζημιά θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερα ιδρύματα με βάση την κατάρρευση των SBV και της Signature Bank.

Τα παραπάνω συνδυάζονται και με έναν γύρο ακόμα profit taking στην Ευρώπη, καθώς από πέρυσι οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτήν τη στιγμή συστημικός κίνδυνος δεν υπάρχει καθώς οι μεγάλες τράπεζες επιτηρούνται πιο αυστηρά». 

Τέλος, η Μαίρη Βενέτη υπογραμμίζει πως «οι ευρωαγορές υποχωρούν περισσότερο από την Wall Street, στην οποία τα συμβόλαια στον S&P 500, μέχρι στιγμής, κινούνται με ψυχραιμία. Ο λόγος είναι πως υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κρίσης από τις ΗΠΑ, καθώς έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την αποζημίωση των καταθέσεων και συζητούν δύο διαφορετικούς μηχανισμούς προκειμένου να διαχειριστούν τη ζημιά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Συζητούν τη δημιουργία μιας δικλείδας ασφαλείας για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πάνω από 250 χιλ. δολαρίων) με τη χρήση προνοιών του νόμου περί ομοσπονδιακής εγγύησης καταθέσεων. Επίσης, στο δημόσιο διάλογο έχει τεθεί η δημιουργία ενός τραπεζικού μηχανισμού από την Fed ο οποίος θα δώσει υποστήριξη σε όποιον οργανισμό έχει έκθεση στην Silicon Valley Bank. Αν και παραμβάσεις τέτοιου είδους είναι αντίθετες με την αρχή της αυτορρύθμισης των αγορών, εντούτοις είναι αναγκαίες γιατί η τραπεζική πίστη είναι το Α και το Ω της χρηματοοικονομικής ευστάθειας».

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin

Επιτόκια: «Κινητικότητα» στις κεντρικές τράπεζες- Τα «σήματα» Fed και ΕΚΤ

admin

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

admin