Image default
Οικονομία

ING για χρεοκοπία SVB: Υπό αξιολόγηση το χρηματοπιστωτικό σύστημα – Προσοχή στη Fed

Ο οίκος προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις στις μικρότερες τράπεζες, κάτι που είναι αναμενόμενο σε αυτό το στάδιο του επιτοκιακού κύκλου, όπου η Fed έχει αυξήσει το κόστος χρήματος από το μηδέν κοντά στο 5%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν εξαιρετικά γρήγορη σύμφωνα με την ING, η οποία πέρα από τις ομοιότητες, καταγράφει και σημαντικές διαφορές, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία ξυπνούν αναπόφευκτα στα μυαλά πολλών, 15 χρόνια μετά.

Αφού περιγράφει το ιστορικό της χρεοκοπίας και τις ενέργειες διάσωσης που ανέλαβαν οι αμερικανικές αρχές, επισημαίνει πως αναπόφευκτα, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, ενώ υπάρχει ένας βαθμός contagion (μετάδοσης της κρίσης) στην αγορά, λόγω των φόβων ότι και άλλες τράπεζες θα έχουν την τύχη της SVB.

Πάντως, «μέχρι στιγμής, το σύστημα φαίνεται καλά, αλλά το επόμενο διάστημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, για κάθε ενδεχόμενο», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, εκτιμώντας ότι παρόλο που υπάρχουν και άλλες προβληματικές τράπεζες,είναι κυρίως μικρές και πιθανότατα δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο.

«Όλες οι τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα, για διάφορους λόγους. Στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο, οι τράπεζες συγκεντρώνουν καταθέσεις τις οποίες χρησιμοποιούν για να δίνουν δάνεια. Οι τράπεζες έχουν, όμως, την επιλογή να επενδύσουν σε ομόλογα αντί να δώσουν δάνεια, κάτι που εφαρμόζεται κυρίως όταν δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για δάνεια ή όταν οι όροι της χορήγησης δανείων είναι λιγότερο ελκυστικοί. Αυτό που ήταν ασυνήθιστο στην περίπτωση της SVB ήταν ότι η τράπεζα είχε πολύ μεγαλύτερο μέρος της καταθετικής της βάσης σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, αντί σε χορηγήσεις δανείων. Αυτό σημαίνει ότι ήταν πιο ευάλωτη από άλλες τράπεζες στις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων της» εξηγεί και προσθέτει πως οι περισσότερες τράπεζες έχουν χαμηλότερη αναλογία ομολόγων/δάνεια, και άρα είναι λιγότερο ευάλωτες σε ένα επεισόδιο σαν και αυτό που έπληξε την SVB.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες SVB εκεί έξω», έσπευσαν να προειδοποιήσουν οι αναλυτές. «Τελικά, το τραπεζικό σύστημα είναι ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση ότι ο κίνδυνος βλάβης του συστήματος είναι χαμηλός» σημειώνει και αναφέρεται εκτενώς στις ενέργειες που ανέλαβε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν και τον πυροσβεστικό ρόλο που έπαιξε.

«Το σύστημα δοκιμάζεται και μέχρι στιγμής είναι καλό. Αλλά η Fed τώρα πρέπει να είναι προσεκτική» τονίζει ο οίκος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων για να μην απειληθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει προτεραιότητα και πρέπει να παρακολουθείται στενά. «Αρκεί να δούμε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία ως “οδηγούς” που έδειξαν ότι η Fed είναι μόνη της όταν το σύστημα απειλείται, και τότε μειώνει σημαντικά τα επιτόκια και να χαλαρώνει την πολιτική. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο και πιθανότατα δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλά εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν μετριαστούν με ουσιαστικό τρόπο, ασκείται πίεση στη Fed, η οποία καλείται να κάνει μια δύσκολη επιλογή. Η απλούστερη επιλογή είναι να επιμείνουμε στην άνοδο επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και να αφήσουμε την αγορά να ηρεμήσει από μόνη της το επόμενο διάστημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι ορισμένες τράπεζες θα δεχτούν πίεση σε αυτό το στάδιο του κύκλου των επιτοκίων. Οι μεγάλες τράπεζες επηρεάζονται λιγότερο» τονίζει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει πως ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις στις μικρότερες τράπεζες, κάτι που είναι αναμενόμενο σε αυτό το στάδιο του επιτοκιακού κύκλου, όπου η Fed έχει αυξήσει το κόστος χρήματος από το μηδέν κοντά στο 5%.

JP Morgan: Δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση από την κατάρρευση της SVB

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank «δεν αποτελεί κρίση στα σκαριά», σύμφωνα με την JP Morgan, ωστόσο η Ευρώπη είναι «ήδη αισιόδοξη για τις καταθέσεις» των τραπεζών της.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η κατάσταση είναι κάπως μοναδική και ανησυχεί ότι οι προσδοκίες των αγορών στην Ευρώπη είναι ήδη υπερβολικά αισιόδοξες για τις ροές καταθέσεων και κεφαλαίων. Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξημένος έλεγχος των επενδυτών στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, αναμένει εγρήγορση από επενδυτές και αρχές για:

  • τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια ως ποσοστό των καταθέσεων
  • την αποτίμηση των διαθέσιμων προς πώληση ομολόγων (AFS) καθώς και των ομολόγων που κατέχονται μέχρι τη λήξη (HTM)
  • τις εκροές καταθέσεων και τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου των καταθέσεων

Η τράπεζα αναμένει επίσης αυξημένη ρυθμιστική εποπτεία των μικρότερων τραπεζών καθώς και όλων των ομολόγων που σχετίζονται με τη ρευστότητα στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων HTM που επί του παρόντος δεν αποτιμώνται στην αγορά. «Τέλος, οι βραχυπρόθεσμες περαιτέρω επιπτώσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι στο προσκήνιο» υπογραμμίζεται.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα τράπεζες που κινδυνεύουν μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB)

Η SVB είχε συνολικό ενεργητικό 211,8 δισ. δολάρια, με 16,3 δισ. δολάρια σύνολο ιδίων κεφαλαίων, 73,6 δισ. δολάρια καθαρά δάνεια, 173,1 δισ. δολάρια συνολικές καταθέσεις και συνολικές επενδύσεις χαρτοφυλακίου 120 δισ. δολαρίων, το οποίο χωρίζεται σε 26 δισ. δολάρια διαθέσιμα για πώληση (AFS) και 91 δισ. δολάρια διακρατούμενα έως τη λήξη (HTM).

Στην Ευρώπη, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων αντιστοιχούν στο 20% περίπου των συνολικών καταθέσεων. Το 88% περίπου των καταθέσεων της SVB ήταν ανασφάλιστες, γεγονός που είναι πολύ μοναδικό σε σύγκριση με τις κύριες καταθέσεις στις τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στοιχείο που έκανε την SVB πολύ ευάλωτη σε εκροές καταθέσεων.

Σχετικα αρθρα

Τα πέντε μεγάλα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

fastpath

ΕΤΑΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα έργα InvestEU – Χρηματοδότηση για για πράσινη κινητικότητα και ενέργεια

admin

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο κατά 1,245 δισ. τα φορολογικά έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

admin

Ν. Μηταράκης: Παράταση της διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης

admin

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

admin

Η εφορία ψαλιδίζει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού

admin

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι γέμισαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 1,456 δισ. στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

admin

Τουρισμός: Ελληνική πρωτιά σε πωλήσεις στη Γαλλία τον Φεβρουάριο

admin

Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024

admin