Image default
Ευρώπη

Απώλεια δισεκατομμυρίων για σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο

Η συνταξιοδοτική εταιρεία Alecta κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια μετά την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών  της Silicon Valley Bank και της Signature Bank κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Σουηδών συνταξιούχων.

Η κατάρρευση των δύο εξειδικευμένων τραπεζών είχε ήδη ως αποτέλεσμα η Alecta να χάσει τουλάχιστον 12 δισ. SEK  (1,056 δισ. ευρώ) σε λιγότερο από 48 ώρες. Η Alecta, μια εταιρεία με 2,4 εκατομμύρια πελάτες που διαχειρίζεται περισσότερα από 1.200 δισεκατομμύρια SEK (105 δισεκατομμύρια ευρώ) είχε επενδύσει μετοχές αξίας 9 δισεκατομμυρίων SEK στην SVB και 3 δισεκατομμυρίων SEK στην Signature Bank.

«Είναι αποτυχία το γεγονός ότι επενδύσαμε σε αυτές τις δύο εταιρείες και καταλήξαμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alecta Magnus Billing στο Radio Ekot τη Δευτέρα.

«Αυτό δεν είναι καλό για την Alecta ούτε για την εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε», πρόσθεσε στο SVT Nyheter.

Σύμφωνα με τον Billing, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τι συνέβη. Το 2022 έγιναν συζητήσεις με την Silicone Valley Bank για τα προβλήματά της, όταν αυξήθηκε η εκροή καταθέσεων, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας βρίσκονταν σε μακροπρόθεσμους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που έπεσαν σε αξία.

«Σίγουρα μπορούμε να το διαχειριστούμε εύκολα. Αλλά είναι σαφές ότι τα 12 δισεκατομμύρια είναι πολλά χρήματα. Έχω τον απόλυτο σεβασμό για το μεγάλο ποσό, αλλά στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της Alecta και τις δεσμεύσεις μας προς τους πελάτες, αυτό είναι ένα σχετικά μικρό θέμα», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η Σουηδική Υπηρεσία Οικονομικής Επιθεώρησης (FI) ανακοίνωσε ότι ζήτησε έκτακτη συνάντηση μεταξύ των ασφαλιστικών και επαγγελματικών συνταξιοδοτικών εταιρειών και των τραπεζών. Στόχος της είναι να μάθει για τα ανοίγματα που μπορεί να υπάρχουν στις αμερικανικές τράπεζες και την πιθανή διάχυση στο σουηδικό τραπεζικό σύστημα.

«Σήμερα, η FI θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Alecta και άλλες εταιρείες για να συζητήσει τις επενδύσεις που έχουν σε αμερικανικές τράπεζες και άλλα ανοίγματα στον τομέα που στοχεύουν οι αμερικανικές τράπεζες. Η FI θα διερευνήσει το μέγεθος των συμμετοχών των εταιρειών στις αμερικανικές τράπεζες, θα ακούσει τις αναλύσεις των εταιρειών για την κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες θα διαχειριστούν την κατάσταση στο μέλλον», ανέφερε η αρχή σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της FI, Susanna Grufman, σχολίασε την αιφνίδια απόφαση της αρχής, δηλώνοντας ότι το σουηδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν επηρεάζεται από την κρίση στις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε κάποιο δράμα και αναταραχή στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, η εκτίμησή μας είναι ότι η σταθερότητα του σουηδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν επηρεάζεται από αυτό, καθώς διαθέτει σημαντική ανθεκτικότητα», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της στενής παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο οι ραγδαίες μεταβολές των επιτοκίων επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin