Image default
Ευρώπη

Η Volkswagen σκοπεύει να επενδύσει 180 δισ. ευρώ έως το 2027

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 180 δισ. ευρώ έως το 2027, εκ των οποίων τα  δύο τρίτα αυτού θα κατευθυνθούν στην ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.

«Το 2023 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση στρατηγικών στόχων και την επιτάχυνση της προόδου του ομίλου», δήλωσε ο CEO Όλιβερ Μπλούμε, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Porsche.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματά της, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 122 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες του μέλλοντος και την ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα πέντε χρόνια. «Το 68% των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στους μελλοντικούς τομείς της ψηφιοποίησης και της ηλεκτροκίνησης, ενώ στο προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα, το ποσοστό αυτό ήταν  56», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η VW. Μέχρι το 2025, κάθε πέμπτο όχημα που πωλείται παγκοσμίως θα πρέπει να έχει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση.

Βασικός λόγος για την αύξηση της συνολικής επένδυσης είναι ότι θα δοθούν έως και 15 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίων κυψελών από τη θυγατρική μπαταριών PowerCo, αλλά και προκαταβολές για εξασφάλιση πρώτων υλών. Μέχρι το 2030, η PowerCo αναμένεται να πραγματοποιήσει ετήσιες πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό προστίθενται οι συνεχείς επενδύσεις στην τελευταία γενιά κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Το αποκορύφωμα των επενδύσεων θα πρέπει να φτάσει το 2025 και μετά τα έξοδα θα πρέπει να μειώνονται συνεχώς.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η VW επένδυσε 159 δισεκατομμύρια ευρώ και με μια καθαρή ρευστότητα 43 δισ. ευρώ –από τα οποία τα 16 δισ. από την θυγατρική Porsche-  η εταιρεία με έδρα το Βόλφσμπουργκ, υπολογίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει μια συνεχή εύρωστη επιχειρηματική δραστηριότητα με υψηλή εισροή μετρητών.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, η Volkswagen λέει ότι θέλει να επικεντρωθεί στη στρατηγική ανάπτυξης νέων συσσωρευτών ,να επεκτείνει την παρουσία της στη Βόρεια Αμερική, να ενισχύσει την  ανταγωνιστικότητά της στην Κίνα στον τομέα της ψηφιοποίησης, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη της γκάμας μοντέλων του ομίλου.

Αύξηση κερδών παρά τη μείωση των πωλήσεων

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι επιτυχίες της «ηλεκτρικής στρατηγικής» της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν σχετικά μέτριες. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στις συνολικές παραδόσεις από τη VW το 2022 είχε φτάσει σε «αξία ρεκόρ». Ωστόσο, αυτό το μερίδιο ρεκόρ ήταν μόλις 7%. Παραδόθηκαν 572.100 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, σημειώνοντας αύξηση 26% από έτος σε έτος.

Τον περασμένο χρόνο, ο όμιλος μπόρεσε να αντισταθμίσει τις μειωμένες πωλήσεις με υψηλότερες τιμές. Ενώ οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 7% στα 8,3 εκατομμύρια οχήματα, ιδίως λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η VW σημείωσε σχεδόν 12% περισσότερες πωλήσεις, εισπράττοντας περίπου 279 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 15,8 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές καθυστερήσεις παραγγελιών, η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει αύξηση πωλήσεων από 10 ως 15%, φέτος.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin