Image default
Αγορές

Θεαματική ανάκαμψη στις ευρωαγορές- Η καλύτερη συνεδρίαση εντός του 2023

Θεαματική ανάκαμψη στις ευρωαγορές- Η καλύτερη συνεδρίαση εντός του 2023

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι αγοραστές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία κατέγραψαν την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο για φέτος, έπειτα από την τριήμερη «βουτιά» που προηγήθηκε.

Η σημερινή άνοδος ήρθε στον απόηχο των μέτρων στήριξης που έλαβαν για τις τράπεζες οι αρμόδιες κανονιστικές αρχές, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB). Η αισιοδοξία των επενδυτών «πηγάζει» επίσης από τα νέα σενάρια, που κάνουν λόγο για επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες το παράδειγμά της.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/3), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,53% και έκλεισε στις 449,56 μονάδες, ανακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό από το τριήμερο sell off της τάξεως του 3,9%. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε άνοδο 2,5%, μία ημέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίασή του εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Στη Γερμανία ο DAX κέρδισε 1,83% στις 15.232,83 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,17% στις 7.637,11 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 1,86% στις 7.141,57 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,23% στις 9.159 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε «άλμα» 2,36% στις 26.800,98 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έλαβαν πρόσθετο «αέρα» ανόδου από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 0,4% σε μηνιαία βάση και με ετήσιο ρυθμό 6%. Οι μετρήσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε διαμορφωθεί σε 0,5% σε μηνιαία βάση και σε 6,4% σε ετήσια, αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε 1,124 εκατομμύρια μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή κατά 51.000. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η πραγματική αύξηση των μισθών (εξαιρουμένων των μπόνους) ήταν στο 6,5% μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023, καθώς οι μισθοί αδυνατούν να συμβαδίσουν με τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 10,1%.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • πληθωρισμός
  • SVB
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • Stoxx 600
  • θέσεις εργασίας

    Σχετικα αρθρα

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin