Image default
Αγορές

Ράλι ανόδου στη Wall Street με ώθηση από τον πληθωρισμό

Ράλι ανόδου στη Wall Street με ώθηση από τον πληθωρισμό

Ανακούφιση έφεραν στην επενδυτική κοινότητα τα νέα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα τον περασμένο Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ήπια αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην ερχόμενη συνεδρίαση εντός του Μαρτίου.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης (14/3) στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,23% στις 32.211,09 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,75% στις 3.923,21 μονάδες και ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά 2,02% στις 11.414,87 μονάδες. Στις τραπεζικές μετοχές, η First Republic Bank, η οποία τη Δευτέρα κατακρημνίστηκε κατά 62%, σήμερα ενισχύεται κατά σχεδόν 60%. Άλμα κατά +40% εμφανίζει και η PacWest Bancorp, ενώ η Wester Alliance Bancorp ακολουθεί στο +22%. Παράλληλα, η Meta ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε 10.000 νέες απολύσεις, με τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού να κερδίζει άνω του 5%.

Αναφορικά με τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς ναι μεν αυξήθηκε 0,4% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 6%, αλλά το ετήσιο ποσοστό υποχώρησε σε σχέση με το 6,4% του Ιανουαρίου. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες των αναλυτών. O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%.

Με βάση τα παραπάνω, πλέον οι επενδυτές «ποντάρουν» περισσότερο σε μία αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδων βάση από τη Fed στη διήμερη συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου, με τις πιθανότητες να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα να υποχωρούν ελαφρώς στο 15%. Κι αυτό γιατί οι τραπεζικοί τριγμοί που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank απαιτούν εξασφάλιση ρευστότητας στο σύστημα, αλλά οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν ότι χρειάζεται και περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. Σημειωτέον ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχασαν 465 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε δύο ημέρες μετά την διπλή πτώχευση των SVB και Signature Bank.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Meta
  • τραπεζικές μετοχές
  • SILICON VALLEY BANK
  • πληθωρισμός
  • FEDERAL RESERVE

    Σχετικα αρθρα

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin

    Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

    admin

    Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    admin