Image default
Ευρώπη

Ecofin: Οι 27 συγκλίνουν στους νέους κανόνες για το χρέος

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκλίνουν στις βασικές αρχές μιας μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, αν και κρίσιμες λεπτομέρειες παραμένουν προς διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων από τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υποστηρίζουν μεγάλο μέρος των προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συμφώνου, αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα χρειαστεί νέες συζητήσεις. «Χρειαζόμαστε σταθερούς δημοσιονομικούς κανόνες, προσαρμοσμένους στις νέες πραγματικότητες», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το τρέχον όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και του 60% του ΑΕΠ για το χρέος θα παραμείνει αμετάβλητο.

Ωστόσο, οι πιο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις θα μπορούν να διαπραγματευτούν με την Επιτροπή μεμονωμένα τη μείωση του χρέους που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, παρεκκλίνοντας από τον ενιαίο κανόνα ετήσιας μείωσης του χρέους κατά το 1/20.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ διαφωνούν όμως σε πολλά άλλα σημεία , με πρώτο τη μεθοδολογία της Κομισιόν στην ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.

Εξίσου αμφισβητούμενο είναι εάν θα πρέπει να υπάρχουν αριθμητικά σημεία αναφοράς για τη μείωση του χρέους που να είναι κοινά σε όλες τις χώρες- ακόμη και όταν διαπραγματεύονται κατά μόνας- και εάν ναι, ποια θα πρέπει να είναι αυτά τα σημεία αναφοράς.

Άλλα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου για χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα χρέους, τον τρόπο καθορισμού των συνολικών δαπανών, πότε ακριβώς πρέπει να δοθεί σε μια κυβέρνηση επιπλέον χρόνος για μείωση του χρέους και πώς να επιβάλει τα συμφωνημένα σχέδια.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει πάντως να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές και στη συνέχεια να τις εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Μαρτίου, ώστε η  Επιτροπή να αρχίσει να συντάσσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin