Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Εισαγόμενο μίνι κραχ -4,55% στο Χρηματιστήριο 

Μετά από αρκετό καιρό ανόδου πυκνά μαύρα σύννεφα σκέπασαν πάλι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αναταραχή που υπάρχει στην Ευρώπη με το θέμα της Credit Suisse, της οποιας η μετοχή ανεστάλει το πρωί, εριξε βαριά τη σκιά της και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο να καταρρέει.  

Σε μία πολύ άσχημη συνεδρίαση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ο συνολικός όγκος ξεπέρασε τα 175 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που δείχνει ότι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αποχωρούν από την ελληνική αγορά. Πρωταθλήτρια της πτώσης για ευνόητους λόγους η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με απώλειες 11%. Στον αντίποδα η μετοχή της Εθνικής τράπεζας με απώλειες μόλις(!) 4,17%.

Όπως αναφέρει και η UBS σε πρόσφατη έκθεση της: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επίσης χαρτοφυλάκια τίτλων με μη πραγματοποιηθείσες ζημίες ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Ωστόσο, η έκθεση σε απώλειες mark-to-market  φαίνεται να είναι χαμηλότερη. Οι τίτλοι που χαρακτηρίζονται ως διαθέσιμοι προς πώληση επισημαίνονται επίσης τακτικά στην αγορά έναντι των κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων στην Ευρώπη. 

Και η Goldman Sachs εκτιμά τις μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από τίτλους διακρατούμενους έως τη λήξη σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 μονάδες βάσης από τον μέσο εκτιμώμενο ευρωπαϊκό δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 κεφαλαίου φέτος.

Ακόμη και αυτό γίνεται ζήτημα μόνο εάν αναγκαστούν να πουλήσουν πριν από τη λήξη. Και εδώ τα καλά νέα είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γενικά πιο διαφοροποιημένα δικαιώματα καταθέσεων από ορισμένες από τις ΗΠΑ με μεγαλύτερη συγκέντρωση τεχνολογίας τράπεζες.

Δημόσια στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ζήτησε πριν από λίγο, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η Credit Suisse.

Η ελβετική τράπεζα προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη. Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

H σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου 9μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2022 (-4,60%), ενώ το σημερινό -8,44% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/7/2022 (-9%).

Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1078,96 (+0,46%) και 1023,69 μονάδων (-4,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1025,04 (-4,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1025,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,55%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 177,8 εκατ., από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΙΝΛΙΦ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 177,8 εκατ., τα 168,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Το περιβάλλον μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, παρά την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ. Επενδυτές και αναλυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλον για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την Πέμπτη μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο όπως αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στο Reuters η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ίδρυμα της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς πρέπει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη προσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

Στη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων η οικονομία – Ανησυχία για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές

admin