Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

“Ελβετικός” τρόμος πάνω από τις αγορές… 

credit-suisse:-«Βουτιά»-έως-και-5%-για-τη-μετοχή-μετά-την-έκθεση-για-«ουσιώδεις-αδυναμίες»-(upd)

Οι πιο άγριοι εφιάλτες φαίνεται πως ξανά ξυπνούν στην Ευρώπη και οδηγούν τις τραπεζικές μετοχές σε κάθετη πτώση.

Η τέλεια τραπεζική καταιγίδα φαίνεται πως δημιουργείται αφενός από τις φήμες που θέλουν την Credit suisse να βρίσκεται προ της πτωχεύσεως και αφετέρου από την δηλωμένη επιμονή της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Πάντως στην περίπτωση που τελικά η Ευρώπη αποκτήσει τη δική της lehman Brothers το 2023 φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο για τις κεφαλαιαγορές.

Το αρχικό θετικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χρηματιστήριο συνεχίστηκε με μέτριες πωλήσεις μετά τις 11.00′ για να επιταχυνθεί όταν η μετοχή της C.S. “καρφώθηκε” στο limit down, συνδυαστικά με το δημοσίευμα του Reuters που προκαταλάμβανε την επιμονή της ΕΚΤ στην επιθετική νομισματική πολιτική της. Εχοντας προεξοφλήσει τη νέα αύξηση κατά 50 μ.β το ερώτημα των επενδυτών ήταν εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ να αναφερθεί (αύριο) στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. 

Ενώ βρίσκεται ήδη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse ανακάλυψε και παραδέχθηκε δημοσίως ότι εντοπίστηκαν ουσιώδεις αδυναμίες στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022. Αυτές οι ουσιώδεις αδυναμίες αφορούν σύμφωνα με την τράπεζα την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

H μετοχή της που έχει καταρρεύσει, έκανε ακόμα μια βουτιά 5% αμέσως μετά τη δημόσια παραδοχή. Προηγουμένως, αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν αμφισβητήσει τις αναθεωρήσεις που έκανε η Credit Suisse στις καταστάσεις ταμειακών ροών που αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2019 και 2020, καθώς και τα συμπεράσματα των σχετικών ελέγχων που έκανε γνωστά η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η τράπεζα βρέθηκε σε δύσκολη θέση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκροές δισεκατομμυρίων από τους πελάτες της. Έχοντας ήδη αλλάξει σειρά επικεφαλής για να αντιμετωπίσουν τα απόνερα των σκανδάλων των προηγούμενων ετών, η μετοχή της κατέρρευσε και οι εκροές των πελατών δεν κατάφεραν να αντιστραφούν, απλά σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ετήσια ζημιά για την ελβετική τράπεζα έφτασε τα 7,9 δισ. δολάρια και οι εκροές των πελατών της τα 120 δισ. δολάρια για το 2022. Λίγες εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα, η Harris Associates, εκ των βασικών μετόχων της Credit Suisse, πούλησε το μερίδιό της τερματίζοντας τη μετοχική σχέση που είχε με την τράπεζα επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Παράλληλα, κλιμακώνονται και οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές με τον Dax στη Γερμανία στο -3% και τα futures στην Wall Street πλησίον του -2%..με τις μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν, με την Credit Suisse στο -22%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης, την ώρα που ο πρόεδρος της προβληματικής τράπεζας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.

Σχετικα αρθρα

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Deutsche Bank: Βουτιά άνω του 9% σημειώνει η μετοχή – Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

Νευρικο πτωτικο ξεκινημα στο Χρηματιστήριο 

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin