Image default
Τοις Μετρητοίς

Όμιλος VIOHALCO: Τα οικονομικά μεγέθη σε νέα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή ;

Είναι απίστευτη η στρέβλωση που έχει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών η μετοχή του ομίλου της Viohalco (ΒΙΟ) με την τιμή της να βρίσκεται στα 4,34 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της στα 1,12 δισ. ευρώ. Μια στρέβλωση που γίνεται ακόμα πιο αιχμηρή μετά και τα εντυπωσιακά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2022. Ο όμιλος λοιπόν που έχει μετατραπεί πλέον σε ένα βιομηχανικό γίγαντα διεθνών διαστάσεων έχει φτάσει να πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 7 δισ. ευρώ, αποφέροντας το εκρηκτικό νούμερο κερδοφορίας e-EBITDA των 649 εκατ. ευρώ ή το 59% της τωρινής “ανύπαρκτης” κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύεται στο ταμπλό.

Ακόμα πιο απίστευτο είναι το στοιχείο που φέρνει την τιμή της μετοχής του ομίλου να είναι ακόμα και σήμερα με ένα discount της τάξεως του -20% σε σχέση με την τιμή που είχε στο ταμπλό σχεδόν μια δεκαετία πριν.

Η θεμελιώδης δε σύγκριση ανάμεσα στους δύο ομίλους, του 2014 και του 2022, χτυπάει όχι καμπανάκια αλλά καμπάνες για το πόσο φθηνή είναι επενδυτικά η μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Σε σημείο μάλιστα που μια σπίθα ισχυρού “θεσμικού” ενδιαφέροντος μπορεί να επιβάλει ανοδική κούρσα προς νέα ιστορικά υψηλά μπαίνοντας έτσι διαγραμματικά στο εύρος των 5,60 με 6 ευρώ. Το έχουμε δει άλλωστε και σε άλλες εταιρείες που παρουσίασαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε πρωταθλητές ανόδου.

Πάμε λοιπόν να δούμε εν συντομία την αντιπαράθεση. Καταρχάς η τιμή της μετοχής στο ταμπλό τον Μάρτη του 2014 ήταν στα 5,20 με 5 ευρώ ενώ τώρα βρίσκεται στα 4,34 με 4,21 ευρώ ή σχεδόν 1 ευρώ χαμηλότερα. Ο κύκλος εργασιών της Viohalco το 2014 ήταν στα 2,943 δισ. ευρώ ενώ το 2022 καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 6,955 δισ. ευρώ ή πολύ παραπάνω από την έννοια του διπλασιασμού (+136,3%).

Μπαίνοντας δε στο ζουμί των μεγεθών του ομίλου η εικόνα θυμίζει ρουκέτα ανάπτυξης.

Η ενοποιημένη αναπροσαρμοσμένη κερδοφορία e-EBITDA το 2014 ήταν στα 119,62 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 στα 635,98 εκατ. ευρώ ή ένα +431,65% που αντιστοιχεί σε τετραπλασιασμό (!) και άνω. Παράλληλα τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ήταν το 2014 στα 4,094 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 στα 493,82 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια εξωπραγματική διαφορά της τάξης του +11962%.

Ακόμα όμως και αν πάμε και κοιτάξουμε στο κοντινό παρελθόν όπως για παράδειγμα το 2019, προ πανδημικής κρίσης και προ των επώδυνων γεωπολιτικών συνθηκών όπου πάλι η μετοχή λάμβανε τιμές στα 5 ευρώ, θα διαπιστώσουμε αστρονομικές διαφορές στα κέρδη ανά μετοχή μιας που το εν λόγω έτος έκλεισε στα 0,0317 ευρώ ανά μετοχή ενώ το 2022 τερμάτισε στα 1,03 ευρώ ανά μετοχή ή με απλά λόγια με μια συγκριτική άνοδο της τάξεως του +3150%.

Υπάρχει κι άλλο για τους πλέον δύσπιστους που κοιτάνε κοντόφθαλμα τον δανεισμό. Το 2014 ο δανεισμός, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος, ήταν στα 2,253 δισ. ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται στα 2,429 δισ. ευρώ ή αυξημένος μόλις κατά 7,8%, με τη διαφορά όμως ότι ο όμιλος πλέον “κατεβάζει” 636 εκατ. κερδοφορία και έχει πέραν όλων των άλλων και τη Noval Property σε πλήρη ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας μέρος του δανεισμού για να αγοράζει συνεχώς νέα ακίνητα που στην πορεία τα ανακαινίζει και τα αναβαθμίζει περιβαλλοντικά μετατρέποντάς τα σε υψηλής ποιότητας. Μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Noval Property ενίσχυσε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο με την απόκτηση 18 νέων ακινήτων στην Ελλάδα και το δεύτερο εξάμηνο απέκτησε 3 επιπλέον ακίνητα στο Μαρούσι (Αττική) φτάνοντας έτσι την εύλογη αξία της στις 31.12.2022 στα 486,4 εκατ. ευρώ ή το 45% της κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύεται όλος ο όμιλος Viohalco στο ταμπλό. Να δω μόνο όταν η Noval Property περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που θα βρίσκεται η τιμή της μετοχής της Viohalco με τις σημαντικές υπεραξίες που θα γράψει ο όμιλος. Τέλος, για να κλείσω τη χρονομηχανή, τα ταμειακά διαθέσιμα το 2014 ήταν στα 99,6 εκατ. ευρώ ενώ τώρα βρίσκονται στα 412,6 εκατ. ευρώ ή +314% πάνω.

Δηλαδή στην τελική αν προσθέσεις τον κλάδο ακινήτων και τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνεις αισίως στα 3,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ απομένουν άλλα 0,84 ευρώ έως το χθεσινό κλείσιμο των 4,34 ευρώ για να αγοράσεις: τα 85+ έτη τεχνογνωσίας και πελατειακής βάσης σε πάνω από 105 χώρες, την ElvalHalcor, τη Cenergy Holdings, τη Σιδενόρ, τη Stomana Industry, τη Sovel, την Dojran Steel, την Ελκεμέ, την Teka Systems και την Πράκσυς. Εάν ξέχασα κάποια μπορείτε να την πάρετε ως δώρο.

Συνεχίζοντας, με αυτά τα περισσευούμενα 0,84 ευρώ ή με μόλις 200 εκατ. ευρώ αγοράζεις με P/E: 4,2 έναν όμιλο άκρως αναπτυξιακό, που έχει επενδύσει την περίοδο 2013 -2022 το ποσό των 2,18 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,19 δισ. ευρώ να τα έχει ρίξει την τελευταία τετραετία, σπρώχνοντας έτσι δια μέσω του εκσυγχρονισμού και του μεγάλου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε ακόμα υψηλότερες αποδόσεις και περιθώρια κέρδους.

Επίσης, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Viohalco δεν πρόκειται να σταματήσει στα τροφαντά οικονομικά στοιχεία που έβγαλε προς τα έξω η χρήση του 2022. Η ισχυρή μακροπρόθεσμη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως για τα προϊόντα της Viohalco χάρη στη σημαντική πλαισίωση που έχει επιτύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στις νέες παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης αν συνδυαστεί και με τις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας, τις εκτεταμένες επενδύσεις επέκτασης και τα δυναμικά χαρτοφυλάκια των θυγατρικών της, θα προκαλέσουν ένα ισχυρό ανοδικό momentum στα επόμενα έτη.

Ο χρόνος λοιπόν που η κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό του χρηματιστηρίου αντιπροσωπεύει τον ίδιο όμιλο αλλά μια δεκαετία πίσω, όταν και ήταν ακόμα σε νηπιακή κατάσταση, σύντομα θα παρέλθει και όπως η Viohalco καταγράφει στα θεμελιώδη της νέα ιστορικά υψηλά έτσι και η μετοχή θα ακολουθήσει τον δρόμο της προς νέα ιστορικά υψηλά.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει βρει στήριξη πάνω στο επίπεδο των 4,20 ευρώ και ετοιμάζεται να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια ανοδικής δραπέτευσης πάνω από τα 4,80 ευρώ και την καθοδική γραμμή τάσης “W”. Πάνω από εκεί η ανοδική κίνηση μπορεί να βγάλει μεσοπρόθεσμα προς το κατώφλι των 5,25 ευρώ όπου όμως στην περίπτωση μάλιστα που η τιμή της μετοχής περάσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών πάνω από τη γραμμή “W” στα 4,80 ευρώ η αντίσταση που θα προβάλουν οι πωλητές θα είναι αμελητέα με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τη συνέχεια.

Ο ανοδικός στόχος σε μια τέτοια διάσπαση μπορεί να απλωθεί, όπως προανέφερα, μέσα στο εύρος διακύμανσης των 5,60 με 6 ευρώ όπου και πάλι όμως θα θεωρείται υποδεέστερη σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής όπου είχε φτάσει στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη στα 7,55 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 15, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin