Image default
Πολιτική

Metron Analysis: Στις 7,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου – Pulse: Στις 4 μονάδες με αναγωγή

Δύο νέες δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» το πολιτικό σκηνικό 16 ημέρες μετά από την τραγωδία στα Τέμπη: H Metron Analysis, που παρουσίασε το δικό της γκάλοπ στο κεντρικό δελτίο του Mega  δίνει ισχυρό προβάδισμα 7,4 μονάδων στη ΝΔ, ενώ η Pulse, που κάνει μόνον αναγωγή επί των εγκύρων, καταγράφει διαφορά 4 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Metron Analysis δίνει την διαφορά στις 5,8 μονάδες στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, με τις απώλειες για τη ΝΔ να είναι 3,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση , τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει απώλεια 2 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ να χάνει 0,8 της μονάδας. Σε μία «έκρηξη» αντισυστημικής ψήφου, όλα τα μικρότερα κόμματα καταγράφουν άνοδο – το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 5,9%, η Ελληνική Λύση από το 2,9% στο 4%, το ΜεΡΑ25 από το 2,9% πάει στο 3,5% και το κόμμα Kασιδιάρη από το 1,8 % στο 3,6%. 

Στροφή προς την «αντισυσατημική» ψήφο βλέπει – άλλα σε μικρότερο  βαθμό – η Pulse, που καταγράφει στο 17,5% την αδιευκρίνιστη ψήφο, από 14% στην προηγούμενη μέτρηση.  Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εταιρεία, η ΝΔ χάνει 3,5 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μονάδα, το ΚΚΕ κερδίζει μισή μονάδα, η Ελληνική Λύση παραμένει σταθερή, το ΜεΡΑ25 κερδίζει μισή μονάδα και το κόμμα Κασιδιάρη  παραμένει σταθερό στο 2,5%. 

Η δημοσκόπηση του MegaΔιαχρονικές ευθύνες βλέπει το 80% πίσω από την τραγωδία των Τεμπών , ενώ το 68% δηλώνει πλέον ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και το «πολιτικό σύστημα» μπαίνει στην ατζέντα ως ένα από τη σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, μετά από την κατάσταση της Οικονομίας και την ακρίβεια. 

Η κυβέρνηση έχασε 8 μονάδες θετικής εικόνας, αλλά απώλειες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται  στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 32% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα, με απώλεια επτά μονάδων, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χάνει τρεις μονάδες. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ η ΝΔ διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα με 60% προς 22% , παρά το γεγονός ότι χάνει 11 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. 

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης της Metron Analysis στο Μega: 

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis


H δημοσκόπηση της Pulse

Ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει ότι θεωρεί όλες τις κυβερνήσεις υπεύθυνες για την  τραγωδία στα Τέμπη, ενώ το 28% θεωρεί ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ.  Το 12% αναφέρει ως υπεύθυνες τόσο την ΝΔ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδιαφέρον ότι στις νεαρές ηλικίες – από 17 ως 29 ετών – το 55% μιλά για διαχρονικές ευθύνες, όπως και το γεγονός ότι το 21% των άνω των 60 ετών ρίχνουν την ευθύνη στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ μιλούν στην μεγάλη πλειοψηφία τους για διαχρονικές ευθύνες, ενώ  τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για  αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον έχει ότι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  θεωρούν ότι ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ό,τι αφορά το τι είδους κυβέρνηση προτιμούν, το 37% θέλει είτε αυτοδυναμία ΝΔ είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερών κόμμα, ενώ το 30% θέλει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Προβάδισμα Μητσοτάκη

Παρά τις απώλειες τριών μονάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα  για πρωθυπουργός, με διαφορά 8 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν εμφανίζει κέρδη στην προσωπική του εικόνα στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Το ίδιο ισχύει και για την παράσταση νίκης – η ΝΔ χάνει 10 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τέσσερις, αλλά η διαφορά καταγράφεται στις 21 μονάδες. 

Δείτε την παρουσίαση της μέτρησης στον Σκάι: 

Η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ


Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Μετεκλογικές συνεργασίες: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τους όρους Ανδρουλάκη

admin

«Επίθεση φιλίας» από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σε τυπική χειραψία περιορίστηκαν Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης μετά την αντιπαράθεση για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό

admin

ΝΔ για Αθανασίου: «Η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της στον ΣΥΡΙΖΑ» – Ζητά τη διαγραφή του

admin

Ευχετήρια επιστολή Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου: «Η σχέση και η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω»

admin

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για Παπαθανάση: «Δεν ξέρει πως ρυθμίστηκαν χρέη 1,8 εκατ. και νέος βουλευτής της ΝΔ βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες»

admin

Νάσος Αθανασίου: Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα, η αναφορά στον Μητσοτάκη ήταν παράδειγμα προς αποφυγή

admin

Νάσος Αθανασίου: Τη διαγραφή του ζητά η ΝΔ μετά την αθλιότητα για Μητσοτάκη και Τέμπη

admin

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου – «Η σχέση και η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω»

admin

Οικονόμου: Το χρέος μας στους αγωνιστές του 21 είναι να ανεβάζουμε κάθε χρόνο την Πατρίδα ένα σκαλί ψηλότερα

admin

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 απότισε η Βουλή των Ελλήνων

admin

Νίκος Δένδιας: Μετά τους φονικούς σεισμούς η τουρκική παραβατικότητα είναι ανύπαρκτη

admin