Image default
Οικονομία

O CEO της BlackRock προειδοποιεί για περισσότερα «λουκέτα» στις τράπεζες

Ο CEO της BlackRock, Larry Fink, προειδοποιεί ότι μετά το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank θα ακολουθήσουν και άλλα καθώς η κρίση στον τραπεζικό τομέα θα αρχίσει να εξαπλώνεται.

Σε επιστολή του προς του επενδυτές και τους διευθύνοντες συμβούλους, ο Fink επισημαίνει ότι η κατάρρευση της SVB αποτελεί παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για δεκαετίες εύκολου χρήματος».

Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων ήταν «το πρώτο ντόμινο που έπεσε», ενώ η SVB ήταν το δεύτερο ντόμινο, έγραψε ο Fink, καθώς προειδοποίησε ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που βασίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Ο Fink δήλωσε ότι η ταχεία ρυθμιστική δράση βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας από το 2008. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος συνέκρινε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, τα πρόσφατα γεγονότα με την κρίση αποταμιεύσεων και δανείων της δεκαετίας του 1980, όταν κατέρρευσαν περισσότερα από 1.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα διαδοθούν σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (όπως στην κρίση των S&L) με περισσότερους ελέγχους και κλεισίματα» επισημαίνει ο Fink.

Οι τράπεζες αναπόφευκτα θα περιορίσουν τον δανεισμό, γεγονός που θα αναγκάσει περισσότερες εταιρείες να στραφούν στις κεφαλαιαγορές -δημιουργώντας ευκαιρίες για τους επενδυτές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, προέβλεψε ο Fink.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια που επενδύουν σε μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, «θα μπορούσαν ακόμη να αποτελέσουν ένα τρίτο ντόμινο που θα πέσει», ιδίως αν έχουν χρησιμοποιήσει δανεικά χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις, έγραψε.

Οι συμμετοχές της BlackRock στις αμερικανικές τράπεζες

«Ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, η BlackRock έχει μεγάλες συμμετοχές στις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες και η ετήσια επιστολή του Fink έχει γίνει υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τα στελέχη των εταιρειών» σχολιάζουν οι Financial Times.

Πάντως, στην 20σέλιδη επιστολή του ο Fink προσδιόρισε αρκετούς άλλους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και του παγκόσμιου κατακερματισμού που θα είχαν ως αποτέλεσμα έναν επίμονο πληθωρισμό και χαμηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές.

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin

Αισιοδοξία των οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

fastpath

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις

fastpath

Πώς βλέπουν Fitch και Moody’s την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

admin

ΕΦΚΑ: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές – Γυναίκες οι τέσσερις

admin

Στις αγορές με νέο πενταετές ομόλογο η Ελλάδα

admin

Παρίσι-Κεφαλονιά απευθείας αεροπορική σύνδεση από 22/4 έως και Οκτώβριο

admin

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath

Αυτοκινητόδρομος «Ιωάννινα – Κακαβιά»: «Άρωμα» εμπλοκής στον διαγωνισμό των 310 εκατ. ευρώ – Η «κοινοπραξία των μικρών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

fastpath

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Φεβρουάριο

admin

BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Fed

admin