Image default
Οικονομία

Αυτή η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ίσως να κοστίσει πολύ ακριβά

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έδωσε ένα προσωρινό «σωσίβιο» στην Credit Suisse για να μπορέσει η ΕΚΤ να διατηρήσει τον βηματισμό και την αξιοπιστία της. Το εάν τα κατάφερε, θα το δείξουν οι αγορές. 

Η ΕΚΤ επέλεξε να απαντήσει με την «γλώσσα» Τρισέ στο δίλημμα, πληθωρισμός ή τραπεζική σταθερότητα.

Η ad hoc αύξηση των επιτοκίων και μάλιστα κατά μισή μονάδα, σχεδόν ταυτόχρονα με την «ένεση» 50 δισ. ελβετικών φράγκων στην Credit Suisse από την SNB, δημιούργησε ένα εντελώς ιδιότυπο περιβάλλον στις αγορές, τέτοιο που αναμφίβολα θα χρειασθεί λίγος χρόνος για να επιτρέψει μία πραγματική εκτίμηση, που θα ξεδιπλώσει τις πραγματικές αντιδράσεις των αγορών.

Η κα Λαγκάρντ έσπευσε βέβαια να διαβεβαιώσει με τις δικές της διατυπώσεις, αποφεύγοντας να αναφερθεί σ’ αυτό που είχε χαρακτηρισθεί «λάθος Τρισέ», ότι μπορεί εύκολα και γρήγορα να περάσει από μία απάντηση τύπου Τρισέ σε μία απάντηση τύπου Ντράγκι (whatever it takes).

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζική κρίση και Ευρωζώνη, ίσως ο ESM βρήκε… δουλειά

Φρόντισε να βεβαιώσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας αυξάνει τη σημασία μιας προσέγγισης βάσει δεδομένων για Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τα επιτόκια αναφοράς. Αποφάσεις που θα καθοριστούν από τις εκτιμήσεις των προοπτικών για τον πληθωρισμό υπό το φως των νέων οικονομικών δεδομένων και της χρηματοοικονομικής δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού, και την ένταση μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής…».

Με άλλα λόγια, το τι θα κάνει στην συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούν οι αγορές, αφού πρώτα «χωνέψουν» αυτό που συνέβη σήμερα, ήτοι την γιγάντια ένεση στην Credit Suisse και την ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Άφησε να εννοηθεί ότι αν το «πείραμα» δεν πετύχει, η… τακτική Ντράγκι θα μπορούσε να είναι η επόμενη επιλογή. Το ερώτημα όμως για την κα Λαγκάρντ και την ΕΚΤ είναι… τριπλό.

Τα δεδομένα της επόμενης ημέρας έχουν τρεις «μεταβλητές»: τον υποκείμενο πληθωρισμό ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται (5,6%), την άλυτη ακόμα τραπεζική κρίση στην 7η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα την Credit Suisse που αναλαμβάνει άλλη μία υποχρέωση (δάνειο) 50 δισ. ελβ. φράγκων που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και βέβαια την αντίδραση των αγορών στις επόμενες ημέρες στην νέα αυτή κατάσταση. Μπορεί τα χρηματιστηριακά ταμπλό να βάφτηκαν «πράσινα» με την κίνηση στην CS και τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 3,5%, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι οι αγορές και η οικονομία, μετά από τις δύο αυτές κινήσεις δεν έχουν λύσει κανένα από τα προβλήματά τους (πληθωρισμός, τραπεζική κρίση). Αντίθετα, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, κυρίως για την διαχείριση του χρέους κρατικού και ιδιωτικού.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακόμα και στην Ελβετία γίνεται… της Lehman Brothers;

Επιπλέον, με τα επιτόκια μισή μονάδα υψηλότερα σημαίνει ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία βλέπουν τα αποθεματικά τους να «απαξιώνονται» ακόμα περισσότερο κάνοντας τα «θησαυροφυλάκια» των τραπεζών να χάνουν ακόμα μεγαλύτερη «αξία» αποτίμησης. Όταν οι αγορές αποτιμήσουν την νέα κατάσταση και επιλέξουν να κινηθούν προς την… έξοδο, θα είναι μία αντίδραση της ΕΚΤ τύπου Ντράγκι η σωστή απάντηση;

Τα όσα συμβαίνουν τώρα αποδεικνύουν ότι η απάντηση είναι όχι. Αλλά τουλάχιστον η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιχειρήσει έτσι να κλωτσήσει το… ντενεκεδάκι λίγο πιο μακριά και να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο. Κατά πως φαίνεται το «δίλημμα Τρισέ» είναι πολύ πιθανό να κάνει την κα Λαγκάρντ να χάσει τον ύπνο της. Και εμείς τον δικό μας

Σχετικα αρθρα

Νέες τουριστικές διαδρομές στην οροσειρά της Ροδόπης με συνεργασία Βουλγαρίας- Ελλάδας

admin

Ο χρυσός στα… ύψη, το δολάριο σε διολίσθηση και το χρηματιστήριο «τιμολογεί» τις τράπεζες «ξανά» κάτω από την «λογιστική» τους αξία

fastpath

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό μας σύστημα

admin

Κ. Σκρέκας: «Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας»

fastpath

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

fastpath

«AVAX»: Το νεότευκτο Chemical/Product tanker της Capital

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Ποιές υπηρεσίες και πότε βγαίνουν «εκτός», λόγω αναβαθμισης

admin

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε άνοδο της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί

admin

Μαρκ Ρούτε: «Είναι απίθανο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση»

admin

ΤτΕ: Αύξηση 72% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

fastpath

Σύνοδος Κορυφής : «Ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός»

fastpath