Image default
Πολιτική

Δένδιας: Θετική η συνάντηση με τον Γκουτέρες – Τί είπε για την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη

Οι κύριοι Δένδιας και Γκουτέρες συζήτησαν για τις ελληνικές υποψηφιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, στην προεδρία του Γενικού Συμβουλίου του ΟΗΕ το 2035 και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030.

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Οι κύριοι Δένδιας και Γκουτέρες συζήτησαν για τις ελληνικές υποψηφιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, στην προεδρία του Γενικού Συμβουλίου του ΟΗΕ το 2035 και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών

“Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ για μια ακόμη φορά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Guterres. Ο εθιμοτυπικός λόγος της επίσκεψής μου στον Γενικό Γραμματέα ήταν να του ανακοινώσω την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26. Ως γνωστόν, θα παρουσιάσω σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση, εδώ στη Νέα Υόρκη, την υποψηφιότητά μας.

Εκτός από αυτό, όμως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Κατ’ αρχάς, όπως πάντα, το Κυπριακό, τη δυνατότητα μιας νέας πρωτοβουλίας μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και μια σειρά από θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλα πολλά”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, σας είπε κάτι ο Γενικός Γραμματέας σχετικά με τον διορισμό Απεσταλμένου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, η κα Rosemary DiCarlo είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία – δεν ξέρω αν έφυγε τις τελευταίες ώρες. Ο Γενικός Γραμματέας περιμένει τη δική της αναφορά πριν συνεννοηθεί για τα περαιτέρω βήματα. Ξαναλέω, η Ελλάδα αυτό που κάνει είναι να ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα για να υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε ο Γενικός Γραμματέας για την αίτηση της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας καλοδέχθηκε το φυλλάδιο και την υποψηφιότητα. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να πάρει θέση σε αυτό. Αλλά, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν τον είδα δυσαρεστημένο.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin