Image default
Αγορές

Η χειρότερη εβδομάδα σε βάθος εξαμήνου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η χειρότερη εβδομάδα σε βάθος εξαμήνου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκληρώθηκαν μία άκρως αρνητική εβδομάδα για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να κινούνται υπό το φόβο μίας τραπεζικής κρίσης και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η ελβετική Credit Suisse και η αμερικανική First Republic Bank θα λάβουν οικονομική βοήθεια για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (17/3), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,21% και έκλεισε στις 436,30 μονάδες και σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε «βουτιά» 3,9%, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon. Οι τράπεζες ηγήθηκαν σήμερα των απωλειών με πτώση 2,6%, ενώ ακολούθησαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με πτώση 2,1%. Ο τραπεζικός κλάδος διολίσθησε κατά 12% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και έναν χρόνο.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 1,33% στις 14.768,20 μονάδες, στη Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,01% στις 7.335,40 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,43% στις 6.925,40 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 διολίσθησε 1,92% στις 8.719,30 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έχασε 1,64% στις 25.494,54 μονάδες. Στην εβδομάδα ο FTSE 100 έχασε 5,3%, ο DAX υποχώρησε κατά 4,3% και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 4%.

Η σημερινή πτώση ήρθε μία ημέρα μετά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, με την Credit Suisse να αναστρέφει τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής κατά 24% την Τετάρτη για να τερματίσει τη συνεδρίαση της Πέμπτης με κέρδη 18,8%. Ωστόσο, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας επέστρεψε σε πτωτική τροχιά την Παρασκευή και έκλεισε χαμηλότερα κατά 8%. Στο πενθήμερο η μετοχή υποχώρησε κατά 25,5%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις 13 Μαρτίου του 2020.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 8,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 μετά την τελική του ανάγνωση από την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Ο ρυθμός αυτός συνιστά οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καθώς ο δείκτης των τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 8,6%.

  • Credit Suisse
  • FIRST REPUBLIC BANK
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • Stoxx 600
  • πληθωρισμός
  • μετοχές

    Σχετικα αρθρα

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin