Image default
Ευρώπη

Ιαπωνία: Ρεκόρ 30ετίας, η αύξηση μισθών κατά 3,8%

Με τους μισθούς στην Ιαπωνία να περαμένουν σχεδόν ίδιοι τα τελευταία 30 χρόνια, η συμφωνία για αύξηση των μισθών κατά 3,8% κατά μέσο όρο που επετεύχθη μετά απο τις ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις (“shunto”) ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες θεωρείται ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η συνομοσπονδία συνδικάτων Rengo.

Το αποτέλεσμα αυτό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος 2023/24 (που ξεκινά την 1η Απριλίου) είναι καθαρά ανώτερο των προσδοκιών των οικονομολόγων και θα μπορούσε δυνητικά να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική της, που είναι πάντα πολύ προσαρμοστική.

Τα συνδικάτα προτιμούσαν να δίνουν έμφαση στην ασφάλεια της εργασίας παρά στις μισθολογικές διεκδικήσεις, πόσο μάλλον που οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σχεδόν στάσιμες στο αρχιπέλαγος.

Όμως ο πληθωρισμός έφθασε επίσης στην Ιαπωνία από πέρυσι, υπό την επίδραση κυρίως της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, και σκαρφάλωσε στο 4,2% εκτός των φρέσκων προϊόντων τον Ιανουάριο, ένα επίπεδο που είχε να δει από το 1981.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα έκανε έκκληση επίσης στις ιαπωνικές επιχειρήσεις να δώσουν αυξήσεις μισθών προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, ενώ οι Ιάπωνες καταναλωτές υφίστανται επίσης τις συνέπειες από την πτώση του γεν από την περασμένη χρονιά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του “shunto” αφορούν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι στο εξής αν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούν το 70% των στοιχείων ενεργητικού, θα ακολουθήσουν την κίνηση, δεδομένου πως γενικά είναι λιγότερο σε θέση από τους μεγάλους ομίλους να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους τους στις τιμές πώλησής τους.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin