Image default
Πολιτική

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συγγνώμη Πολάκη για την επιστροφή στα ψηφοδέλτια

Επιστροφή στην… κανονικότητα φαίνεται πως επιθυμεί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος επιχείρησε χθες να ανακάμψει στην κομματική καθημερινότητα, μόλις αυτή ξεκίνησε να μπαίνει στις ράγες.

Συγκεκριμένα, ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδρίαζε χθες με αντικείμενο την παρουσία του κόμματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα με φόντο την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Πολάκης απέστειλε επιστολή με παραλήπτη τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ζητώντας συγγνώμη για τις απανωτές κρίσεις που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου. Ήτοι, την σφοδρή αντίδρασή του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά, καθώς επιθυμούσε να συμπεριληφθεί ο επιστήθιος φίλος του, Μανώλης Χαιρετάκης και βέβαια για την ανάρτηση στοχοποίησης δικαστικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών στελεχών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ανασκευάζοντας την επίμαχη ανάρτηση, ο κ. Πολακης δηλώνει στην επιστολή του πως «δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ χαρακτηρίζει ως «αστοχία» την εκρηκτική αντίδραση του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά. Κυρίως, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Παύλος Πολάκης είναι η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στο ΘΕΜΑ, στην οποία ο κ. Τσίπρας έλεγε για τη διακυβέρνησή του πως «εγώ λειτούργησα ως Πρωθυπουργός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως όταν θέλεις να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον συγκρούεσαι πολλές φορές με αυτούς οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον. Αλλά με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ότι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Με περίπου είκοσι ημέρες απόσταση, «με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει σχετικά ο Παύλος Πολάκης, συμπληρώνοντας για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο ΘΕΜΑ πως «και προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση (όπως οι πρόθυμες γραφίδες των συστημικών ΜΜΕ έσπευσαν υποβολιμαία να υποστηρίξουν) να αμφισβητήσω τον Αλεξη Τσιπρα, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη o τόπος».

Με λόγια του Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως στόχος του δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων – δημοσιογράφων. «Για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μουν αναλογεί», καταλήγει, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια φράση που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφορικά με τις ευθύνες του κόμματός του απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών.

Η επιστολή Πολάκη

Παρών ο Πολάκης

Ως εκ τούτου, η κίνηση του κ. Πολάκη να δηλώσει μεταμέλεια μέσω επιστολής επανατοποθετεί την Κουμουνδούρου απέναντι στο πρόσωπό του. Ήδη, το θέμα Πολάκη ετέθη στην σημερινή ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Γραμματείας που επρόκειτο να συνεδριάσει στην μία σήμερα το μεσημέρι στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου για την τραγωδία των Τεμπών, όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο κ. Πολάκης, καθώς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σαστισμένα, ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη που μετέχουν στο ίδιο όργανο από τις καταιγιστικές εξελίξεις αναμένουν τα όσα θα πει στην κλειστή συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης, καθώς ακόμη και αν οι περισσότεροι συγκλίνουν υπέρ της επιστροφής του στα ψηφοδέλτια, ιδίως μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο, υπάρχουν «αντικειμενικές δυσκολίες», όπως επισημαίνουν. Αφενός, γιατί χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι εσωκομματικές πληγές από την ρήξη που επιχείρησε ο κ. Πολάκης με τη συμπεριφορά του και αφετέρου γιατί, στην περίπτωση που «παραγραφούν» άμεσα τα όσα συνέβησαν, αυτό μπορεί να εμπεδώσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας και προσωπικών στρατηγικών, όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος.

Τα ίδια στελέχη, ωστόσο, αναγνωρίζουν για τον κ. Πολάκη πως «το απολογητικό ύφος ξάφνιασε», όπως και το γεγονός ότι προέβη σε «πλήρη υποταγή», καθώς ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε «συγγνώμη για όλα», αναγνωρίζοντας ένα προς ένα τα λάθη του, απέναντι στο κόμμα του. Από την άλλη, η «άφεση αμαρτιών» του από την Κουμουνδούρου κινδυνεύει να τορπιλίσει τη στροφή του κόμματος προς την μετριοπάθεια, την οποία σηματοδότησε η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η οποία έκανε και υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης. Ιδίως, όταν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίστηκαν δημόσια στο σύνολό τους με την απόφαση του κ. Τσίπρα να παραπέμψει τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ακόμη και αν εξέφρασαν κατ’ ιδίαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο διαγραφής του ή σκληρής τιμωρίας του, όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και όσα στελέχη δεν έκρυψαν και δημόσια την επιθυμία τους να επανέλθει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο κ. Πολάκης και μαζί στα κομματικά ψηφοδέλτια, παραδέχονται πως η αλλαγή γραμμής πλεύσης μπορεί στο τέλος να προκαλέσει «τρικυμία στους ψηφοφόρους», στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Μετά από όλα αυτά, ζητούμενο αποτελεί το εάν και πότε θα συνεδριάσει τελικά η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ως συνέχεια της παραπομπής του κ. Πολάκη από τον κ. Τσίπρα (καθώς η συνεδρίασή της είχε αναβληθεί λόγω Τεμπών), αλλά και η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οποία καλούνται στο τέλος της ημέρας να εγκρίνουν ή μη τα ψηφοδέλτια του κόμματος, όποιες αποφάσεις των κομματικών οργάνων κι αν έχουν προηγηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 19 επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθούΣάρον Στόουν: «Πήγα στο νοσοκομείο και είπα αν είναι καρκίνος, πάρτε και τα δύο μου στήθη»

Η μυστηριώδης «Μαρία Τσάλλα», ο κατάσκοπος-σύζυγος στη Βραζιλία και η διαφυγή στη Μόσχα

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Η Άγκυρα εκβιάζει τις ΗΠΑ: «Η Σουηδία δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ αν δεν πάρουμε τα F-16»

admin

Εκλογές 2023: Γιατί επελέγη η 21 Μαΐου ως εκλογική ημερομηνία

admin

Εκλογές 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν πρωθυπουργό»

admin

Θεοδωρικάκος: Συνεχής η προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας – Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός

admin

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική κατά Μαξίμου και Κουμουνδούρου ο Ανδρουλάκης

admin

Οι δράσεις για τη δημόσια διοίκηση στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

admin

Εκλογές 2023: Ο «άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός και οι αντιδράσεις

admin

Ο Μητσοτάκης επανέφερε το αφήγημα της αυτοδυναμίας

admin

Οικονόμου: Ο Τσίπρας χάθηκε στη μετάφραση – Άλλο εννοεί το άρθρο του Le Point

admin

ΠΑΣΟΚ: «Πατρίδα δεν έχεις για να πολιτευτείς;» – Ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει υποψήφιος βουλευτής

admin

Οι «κυβερνήσεις συνεργασίας» σε 22 χώρες της ΕΕ – Οι 18 έχουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος

admin

Δημοσίευμα της Le Point για Τσίπρα και… τη σύνταξη που πήγε στα 67

admin