Image default
Οικονομία

«Μύλος» με την Credit Suisse: «Πολύ χαμηλή» η προσφορά της UBS – Σκέψεις για κρατικοποίηση και «λυπητερή» στους ομολογιούχους

Η Credit Suisse είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ενδεχόμενο κατάρρευσης της θα είχε συντριπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Τελευταία ενημέρωση: 17:21

Κομφούζιο επικρατεί την Κυριακή με την τύχη της Credit Suisse και την ενδεχόμενη εξαγορά της ελβετικής τράπεζας από την ανταγωνίστρια της, UBS, την ώρα που οι αρχές της χώρες και οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης δίνουν μάχη με τον χρόνο για μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως η UBS κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της CS έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Η αντίδραση της Credit Suisse ήρθε μέσω διαρροής στο -, λέγοντας «η προσφορά είναι πολύ χαμηλή. Θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους μας» σημείωσε στέλεχος της CS.

Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία, του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανέρχεται στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS υπολογίζεται στα 60 δισ. φράγκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η πρόταση της UBS τιμολογεί την αξία της Credit σε 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ πιο κάτω από το κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας την Παρασκευή, στα 1,86 φράγκα ανά μετοχή.

Παράλληλα, οι FT υποστηρίζουν ότι για να κλείσει το deal θα πρέπει να παρακαμφθούν οι νόμοι της Ελβετίας και να μην υπάρξει αποφευχθεί έγκριση των μετόχων στη συμφωνία, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας.

Οι FT υποστηρίζουν πως στόχος είναι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ρευστή και ότι οι όροι του deal μπορεί να αλλάξουν.

Επιπλέον, η UBS ζητά να προβλεφθεί όρος στη συμφωνία ο οποίος θα ακυρώνει το deal εάν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ξεπεράσουν τις 100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σε αυτό το φόντο, το - ανέφερε πως η ελβετική κυβέρνηση σκέφτεται την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse σε περίπτωση που οι συζητήσεις με την UBS καταλήξουν σε αδιέξοδο.

H κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου εντός της Κυριακής για τις εξελίξεις.

Η ζημιά στους ομολογιούχους;

Η κυβέρνηση της Ελβετίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους της Credit Suisse, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διάσωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το μέτρο έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το μέλλον της τράπεζας.

Το «κούρεμα» στους ομολογιούχους της Credit Suisse προβληματίζει για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Εξάπλωση των ανησυχιών ή και της κρίσης;

Εν μέσω των εξελίξεων στην Ελβετία, τουλάχιστον 2 «μεγάλες» τράπεζες της Ευρώπης εξετάζουν σενάρια στα οποία η αναταραχή με την Credit Suisse μπορεί να μεταδοθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Το πρακτορείο δεν κατονομάζει αυτές τις «μεγάλες τράπεζες», αλλά τονίζει πως οι διοικήσεις τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

  • Ευρωπαϊκές τράπεζες «βλέπουν» μετάδοση της κρίσης της Credit Suisse – Ζητούν παρέμβαση από την ΕΚΤ

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή πως η UBS αξιώνει από τις ελβετικές αρχές ποσό 6 δισ. δολαρίων για την κάλυψη νομικών χρώσεων, όπως και ενδεχόμενων μελλοντικών ζημιών και το «κόψιμο» λειτουργιών της Credit Suisse προκειμένου να συμφωνήσει για την εξαγορά ή τη συγχώνευση με την τράπεζα.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι τραπεζικές αρχές της Βρετανίας συμφωνούν με το deal, με τον επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sky News.

  • Βρετανία: Πράσινο φως για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Σημειώνεται πως η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούσα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Ελβετίας ζήτησαν την άμεση σύσταση ειδικής task force για την Credit Suisse. «Υπάρχει κίνδυνος για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους που εργάζονται για την Credit Suisse στην Ελβετία, επομένως και για τη εθνική οικονομία» τονίζει σε ανακοίνωση της η ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς συμφωνία, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων του πρωί της Δευτέρας. Κι αυτό την ώρα που οι επενδυτές βρίσκονται στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης με την SVB στις ΗΠΑ και εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η Credit Suisse είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ενδεχόμενο κατάρρευσης της θα είχε συντριπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Σχετικα αρθρα

Αέριο: Άγονος ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα

fastpath

Παράγωγα: Υποχώρηση στο τζίρο των ΣΜΕ του 25αρη τρέχουσας σειράς

admin

ΡΑΕ: Θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα κατά του κίνδυνου μπλακάουτ μέσα στο Πάσχα

admin

Πιστώσεις σε επιχειρήσεις μόνο με επενδυτική βαθμίδα

admin

ΥΠΑΑΤ: Τις επόμενες ημέρες οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς καστάνων και μήλων

admin

Νότια Καβάλα: Δίχως υποβολή προσφορών η β’ φάση του διαγωνισμού

admin

Ρουμπίνι: Έρχεται οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ

fastpath

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικά σχέδια για «ανάπτυξη» σε βάρος εργαζομένων και κοινωνίας

admin

HSBC: Ρεαλιστικός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος για την Ελλάδα – Πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

admin

ΤτΕ: Ανοδικά τα τραπεζικά επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Φεβρουάριο

fastpath

Έκρηξη στη ζήτηση ελληνικών ακινήτων

admin

Πληθωρισμός Μαρτίου: Άνοδος κατά 5,4% στην Ελλάδα – Η πέμπτη βραδύτερη στην Ευρωζώνη

admin