Image default
Οικονομία

Γιατί η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων είναι σε υψηλό 15 ετών – Μνήμες από τη κρίση του 2008

O «προσωρινός χαρακτήρας» των τελευταίων πέντε 24ώρων, οδήγησε στις μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις στις αποδόσεις εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Η μεταβλητότητα επισκίασε όλη την αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για μετάδοση της κρίσης (contagion) που προέρχεται από τις τράπεζες των ΗΠΑ, με τις επιπτώσεις ωστόσο να καλύπτουν και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι αναλυτές περιέγραψαν τον αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας ως προσωρινού χαρακτήρα τις τελευταίες πέντε ημέρες, ωστόσο προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις στις αποδόσεις εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υψηλές πιέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα με φόντο τον μηδενισμό των AT1 της Credit Suisse

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, μετά από την παρέμβαση για την προστασία των καταθετών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,882%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 20 Οκτωβρίου 1987. Μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης μάλιστα, διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1982. Η ενδοημερήσια πτώση σχεδόν 60 μονάδων βάσης ξεπέρασε τις «βουτιές» που παρατηρήθηκαν:

  1. Το 2007 -2009 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης.
  2. Στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
  3. Το κραχ του χρηματιστηρίου της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987.

Δύο ημέρες αργότερα, καθώς εμφανίστηκαν προβλήματα στον ελβετικό τραπεζικό γίγαντα Credit Suisse η απόδοση του γερμανικού 2ετούς ομολόγου, βίωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πίσω από το μακρινό 1990, σύμφωνα με τους Χένρι Άλεν και Τζέιμ Ρέιντ, αναλυτές της Deutsche Bank.

Η αποδυνάμωση των αποδόσεων στα διετή ευρωπαϊκά και αμερικανικά ομόλογα ήρθε αποτέλεσμα «της εξάντλησης της ρευστότητας, που απορρέει από ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, που επιδεινώνονται από ερωτήματα για το μέλλον της CS και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Γκρέγκορι Στέιπλς, του Ομίλου DWS στη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 876,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα αυτά «εγείρουν το ζήτημα της ύφεσης και θέτουν υπό αμφισβήτηση την πορεία των κεντρικών τραπεζών», τονίζει ο Στέιπλς και προσθέτει πως: «αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μακροοικονομικό ερώτημα έχει να κάνει περισσότερο με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά με τη σταθερότητα των τιμών».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι κίνδυνοι από τον «γάμο» Credit Suisse – UBS: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Ο δείκτης ICE BofAML Move Index, που λειτουργεί ως «μετρητής» της μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων, εκτινάχθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδα από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ή την κορύφωση της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης. Η αβεβαιότητα συνεχίστηκε την Παρασκευή καθώς οι ανησυχίες στροβιλίστηκαν γύρω από μια άλλη τράπεζα: Οι προσπάθειες για τη διάσωση της First Republic Bank του Σαν Φρανσίσκο συντάραξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές –βυθίζοντας ξανά τις αποδόσεις των ομολόγων– καθώς Fed και ΥΠΟΙΚ έπεισαν 11 τραπεζικούς κολοσσούς να της ρίξουν «σωσίβιο» 30 δισ. δολ.

Άλλωστε, οι περσινές προσπάθειες της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προκάλεσαν το ταχύτερο και πιο επιθετικό άλμα των επιτοκίων τα τελευταία 40 χρόνια, οδηγώντας με δραματικό τρόπο σε αύξηση των αποδόσεων και πτώση των τιμών των ομολόγων αλλά και αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.

Αντίθετα, οι φόβοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα οδήγησαν σε μια τεράστια φυγή προς την αγκαλιά των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο κι αυτή η στροφή είναι διττή: Από τη μία πλευρά, οι ομολογιούχοι είχαν «καεί» από την άνοδο των αποδόσεων του 2022, όμως από την άλλη, τα επιτόκια είναι ακόμη σε σχετικά ελκυστικά επίπεδα για μια σειρά επενδυτών, που αγωνιούν για μια πιθανή ύφεση και μια πτώση της Wall Street.

Σχετικα αρθρα

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin