Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

Η βεβιασμένη συμφωνία της UBS Group για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Credit Suisse Group δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά η πιο λογική από τις διαθέσιμες επιλογές, λέει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

«Κοιτάξτε, δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά επικράτησε των άλλων δύο, που ήταν είτε η κρατικοποίηση είτε η προσπάθεια διάλυσης της τράπεζας», δήλωσε στην τηλεόραση του - TV την Κυριακή ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και αρθρογράφος του - Opinion.

«Δεν είναι καθαρή λύση, αλλά από τις διαθέσιμες επιλογές, ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαν να έχουν», πρόσθεσε.

Ο Ελ-Εριάν πρόσθεσε ότι η εξαγορά της UBS ήταν διάσωση.

«Ναι, ήταν διάσωση», είπε. «Η φράση «διάσωση» έχει γίνει μια τόσο απαίσια φράση που όλοι την αποφεύγουν. Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πουν ότι δεν είναι διάσωση, αλλά εν συνεχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί χρησιμοποιούνται χρήματα», εξήγησε.

Η συμφωνία UBS-Credit Suisse

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse σε μια ιστορική συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, καθώς αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την εξάπλωση μιας τραπεζικής κρίσης. Η ελβετική τράπεζα πληρώνει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανταγωνιστική της σε μια συμφωνία εξ ολοκλήρου σε μετοχές που περιλαμβάνει εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις και προβλέψεις ρευστότητας.

Το σχέδιο, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση όλο το Σαββατοκύριακο, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις εκροές πελατών και τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων της Credit Suisse που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, η προσοχή εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην First Republic Bank, για την οποία το - News ανέφερε ότι θα υποβαθμιστεί ξανά από την S&P (όπερ και εγένετο), λίγες ημέρες μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο στην κατηγορία junk («σκουπίδι»). Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών συμφώνησε να δεσμεύσει συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην τράπεζα.

Ο Ελ-Εριάν ανέφερε ότι μαζί με τα νέα σχετικά με τη συμφωνία UBS-Credit Suisse και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι μέτοχοι, θα παρακολουθεί και την First Republic τις πρώτες μέρες της εβδομάδας. Σε περίπτωση που η τράπεζα υποβαθμιστεί για άλλη μια φορά από την S&P, «δεν θα ήταν καλή είδηση». «Θα έκανε τη ζωή της First Republic πολύ πιο δύσκολη. Πρέπει, λοιπόν, να παρακολουθούμε την First Republic και στη συνέχεια τον αντίκτυπο και από τις δύο», υπογράμμισε.

Τι λέει ο Ελ-Εριάν για τις υπόλοιπες τράπεζες

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για άλλες τράπεζες που είναι γνωστό ότι έχουν προβλήματα ή αν μπορεί να αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα, ο Ελ-Εριάν είπε: «Δεν ξέρω – γιατί ακόμη και τράπεζες που δεν έχουν προβλήματα – τυχαίνει απλώς να βρίσκονται στο λάθος γειτονιά – ενδέχεται να έχουν αναλήψεις καταθέσεων».

«Πέρασα πολύ χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο μιλώντας με ανθρώπους που μου κάνουν μια απλή ερώτηση: “Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις μου;” Και λέω “ναι, είναι ασφαλείς”», είπε ο Ελ-Εριάν στη συνέντευξη της Κυριακής. «Και μετά μου κάνουν την εξής ερώτηση: “Τι χάνω αν τις μεταφέρω στις μεγαλύτερες τράπεζες; Τι χάνω;” Και είναι δύσκολο να υποστηρίξεις ότι θα έχανες κάτι. Έτσι, οι άνθρωποι κάνουν κάτι που πιθανώς δεν είναι λογικό αλλά απολύτως κατανοητό», συμπλήρωσε.

Σχετικα αρθρα

Χάρκερ (Fed): Μπορούμε να «παραλείψουμε» μια νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

fastpath

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Πως ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

ΗΠΑ: Άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αλλά χωρίς ανησυχητικά σημάδια για την απασχόληση

admin

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

ADP: Αύξηση θέσεων εργασίας τον Μάιο, ισχυρότερη των εκτιμήσεων

admin