Image default
Ευρώπη

Φράτσερ: Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη

«Αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη, με σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και την ευημερία», υποστηρίζει ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Σύμφωνα με τον Φράτσερ, η κρίση που πυροδότησαν η εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse και η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία. «Οι οικονομικές κρίσεις είναι, εξ ορισμού, δύσκολα προβλέψιμες», δήλωσε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Το βασίλειο της Δανιμαρκίας

Οι συστημικοί κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι φυσικά σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι μετά την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, καθώς τα περισσότερα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν περισσότερα ίδια κεφάλαια και ασφάλεια. Αλλά ο Φράτσερ λέει πως «η μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα είναι ότι θα επικρατήσει πανικός στις κεφαλαιαγορές και μεταξύ των επενδυτών και των αποταμιευτών, αφού κανείς δεν ξέρει ποιες τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να βρεθούν σε μπελάδες».

Ένας τέτοιος πανικός «θα μπορούσε να οδηγήσει στις λεγόμενες αυτοεκπληρούμενες προφητείες .Αυτό σημαίνει ότι οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των τραπεζών θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη τραπεζών που διαφορετικά θα ήταν φερέγγυες», προσθέτει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Η περίπτωση της Credit Suisse δείχνει ξεκάθαρα ότι ακόμη και μεγάλες, συστημικά σημαντικές τράπεζες μπορούν να βρεθούν σε δυσκολίες. «Ως εκ τούτου, ουδείς  Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρέπει απρόσεκτα να  πει ότι τα πάντα είναι ξεκάθαρα, διαφορετικά θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του», είπε ο πρόεδρος του DIW.

Οι πολιτικοί πρέπει να μιλούν  ανοιχτά και ειλικρινά – χωρίς να υποβαθμίζουν τα προβλήματα, αλλά και χωρίς να προκαλούν περαιτέρω φόβους. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και κυρίως ο Καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει τώρα να πάρουν μια δύσκολη απόφαση :Αφενός, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανοιχτά και με ειλικρίνεια και, από την άλλη, να διαβεβαιώσουν αξιόπιστα ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ηρεμήσουν τα πράγματα.», είπε ο Φράτσερ.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικές απώλειες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στη Γερμανία. Οι απώλειες είναι πιθανό να επιδεινωθούν με κάθε αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Νομίζω ότι η αύξηση των επιτοκίων της περασμένης Πέμπτης από την ΕΚΤ ήταν μια επικίνδυνη απόφαση στην καλύτερη περίπτωση και ένα σοβαρό λάθος, στη χειρότερη», τόνισε ο Μάρτσελ Φράτσερ.

Αυτή την εβδομάδα θα φανεί εάν η Fed θα ακολουθήσει την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ή όχι, με επίκεντρο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δίλημμα, γιατί αφενός πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια και αφετέρου οι αυξήσεις των επιτοκίων αποδυναμώνουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε ο Φράτσερ. «Μια κλιμάκωση της κατάστασης και μια τραπεζική κρίση αποτελούν αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα των τιμών στη Γερμανία και την Ευρώπη και θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σοβαρά την οικονομία και να αυξήσουν την ανεργία, επειδή θα επηρέαζαν ακόμη περισσότερο τον δανεισμό προς τις εταιρείες».

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin