Image default
BLOOMBERG

Χρυσός: Πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο

Ο χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού οι τραπεζικές κρίσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προκάλεσαν την επιστροφή στα επενδυτικά καταφύγια.

Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε κατά 6,5% την περασμένη εβδομάδα καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την Credit Suisse και καθώς και την κατάρρευση περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.

Έχασε κάποια από τα κέρδη του το πρωί της Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση ότι η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κινείται και πάλι ανοδικά.

Οδεύοντας σε αυτήν την τελευταία τραπεζική κρίση, τα πολύτιμα μέταλλα είχαν πληγεί από ένα μεγάλο selloff τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S.

«Στο επίκεντρο είναι τώρα η αντίδραση του τραπεζικού τομέα στη διάσωση της Credit Suisse καθώς και στη συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων την Τετάρτη, «όπου η απόφαση της για τα επιτόκια θα είναι η πιο δύσκολο να προβλεφθεί εδώ και χρόνια», είπε.

Η spot τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μέχρι και 0,8%, φτάνοντας στα 2.004,18 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο. Η τελευταία φορά που το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια ήταν στις 10 Μαρτίου 2022.

Ο δείκτης - Dollar Spot Index σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση κατά 0,6% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Η ισχυροποίηση του δολαρίου λειτουργεί αρνητικά για τα εμπορεύματα, όπως το χρυσό, που αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα.

Το αν ο χρυσός μπορεί να διατηρήσει αυτά τα κέρδη θα εξαρτηθεί πραγματικά από το δολάριο, δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.

«Θεωρούμε το δολάριο των ΗΠΑ ισχυρότερο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο από τον χρυσό. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα γεγονότα κινδύνου είναι αρκετά σημαντικά, βλέπουμε συνήθως τις αγορές να μετατοπίζονται από το χρυσό στο δολάριο ΗΠΑ».

 Διαβάστε ακόμη:

Άνοδος 2,6% για το χρυσό, με τις καλύτερες αποδόσεις των τελευταίων 11 μηνών

Σχετικα αρθρα

To Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

admin

Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

admin

Rolex-Patek Philippe: Σε ποια μοντέλα υποχώρησαν οι τιμές τον τελευταίο μήνα

admin

Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο

admin

Marks & Spencer: Επιστροφή στο μέρισμα φέρνει η αύξηση των πωλήσεων – Εκτίναξη της μετοχής

admin

Συνεχίζει να σκοτώνει η COVID με ρυθμό 1 άνθρωπο ανά 4 λεπτά

admin

Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

admin

Bernard Arnault: Πώς ο Mr Louis Vuitton έχασε 11 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πουλήστε τις μετοχές, κρατήστε τα μετρητά

admin

Βουτιά για LVMH, Gucci, Hermes- Χάθηκαν 30 δισ. δολάρια

admin

Άντονι Κωνσταντίνου: O γιος δολοφονημένου μεγιστάνα που καταζητείται για απάτη με πυραμίδα ponzi

admin