Image default
Οικονομία

«Λουκέτα» για 2 έως 10 μέρες σε όσους επιχειρηματίες δεν στέλνουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν

«Λουκέτα» για 48 ώρες – και σε περίπτωση υποτροπής έως και για 10 μέρες – θα επιβάλλουν στο εξής οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που έχουν εκδώσει από τις ταμειακές τους μηχανές.

Σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες διαπράττουν την παράβαση αυτή, αλλά έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων λόγω πρακτικής αδυναμίας εφαρμογής του (φαρμακεία, κλινικές, θεραπευτήρια, φυσιοθεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, δικηγόροι, ιατροί, οδοντίατροι, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα κ.λπ.) θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα, οι διοικητικές ποινές της αναστολής λειτουργίας ή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων εφαρμόζονταν μόνο για τη μη έκδοση αποδείξεων.  Όμως με μια νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεωργίου Πιτσιλή, τα «λουκέτα» ή οι χρηματικές κυρώσεις θα επιβάλλονται, πλέον, καί εφόσον – κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων – διαπιστώνεται ότι εκδόθηκαν μεν αποδείξεις αλλά τα στοιχεία τους δεν διαβιβάστηκαν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Ήδη, βάσει διατάξεων που ισχύουν από τις 31 Οκτωβρίου 2022 (παράγραφος 1 του άρθρου 174 του ν.  4972/2022), το μέτρο της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων και λοιπών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων ή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων, είχε επεκταθεί και στις περιπτώσεις παραβάσεων μη διαβίβασης δεδομένων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών στο πληροφοριακό σύστημα των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πιο γνωστό ως e-send. Όμως οι διατάξεις αυτές δεν είχαν ενεργοποιηθεί γιατί δεν είχε εκδοθεί η σχετική εφαρμοστική απόφαση. Στο εξής, πλέον, οι διατάξεις αυτές ενεργοποιούνται, οπότε στις περιπτώσεις στις οποίες θα εντοπίζεται η παράβαση της μη διαβίβασης δεδομένων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών στο e-send της Α.Α.Δ.Ε. θα επιβάλλονται οι ποινές είτε της αναστολής λειτουργίας καταστήματος ή άλλης εγκατάστασης είτε του καταλογισμού χρηματικών κυρώσεων.

Οι παραβάσεις μη διαβίβασης δεδομένων που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις 31-10-2022 και μέχρι τον χρόνο δημοσίευσης της νέας αυτής απόφασης, ήτοι μέχρι 18-3-2023, προβλέπεται ότι θα «…λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή των κυρώσεων του μέτρου της αναστολής ή της ειδικής χρηματικής ποινής προσαυξημένων λόγω υποτροπής».

Αναλυτικά, με βάση τη νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ:

1) Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης θα επιβάλλεται με πράξη των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, εφόσον διαπιστώνεται κατόπιν φορολογικού ελέγχου είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών πώλησης είτε η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ. Η επιβολή του μέτρου θα αποφασίζεται εφόσον πριν την αποχώρηση των οργάνων αυτών από την επαγγελματική εγκατάσταση κοινοποιείται σχετικό σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου. Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στην ως άνω κοινή απόφαση για την ειδική χρηματική κύρωση.

2) Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης μιας επιχείρησης ή ενός ελεύθερου επαγγελματία θα αναστέλλεται:

α)  Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο:

– είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους των παραστατικών, εφόσον η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

– είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, εφόσον η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

β) Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α΄ διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του ίδιου υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο:

– είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης,

– είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

γ) Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β’ διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο:

– είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης,

– είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

3) Για 15 κατηγορίες επιχειρήσεων και λοιπών υπόχρεων έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργίας, να επιβάλλεται, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των όσων προβλέπονται παραπάνω, κατά περίπτωση, ειδική χρηματική κύρωση ως εξής:

α) από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον οι παραβάσεις διαπιστώνονται για πρώτη φορά

β) από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον οι παραβάσεις διαπιστώνονται για δεύτερη φορά εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της πρώτης φοράς

γ) 5.000 ευρώ, στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην παραπάνω περίπτωση γ της παραγράφου 2.

Οι 15 κατηγορίες υπόχρεων στις οποίες θα επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις από 1.000 έως 5.000 ευρώ και για τη μη διαβίβαση στοιχείων αποδείξεων στην Α.Α.Δ.Ε. είναι, αναλυτικά, οι εξής:

α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

δ. Οίκοι ευγηρίας.

ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα κατοικίες.

η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

θ. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.

ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

ια. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

ιβ. Γραφεία τελετών.

ιγ. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

ιδ. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

ιε. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία- Ανάγκη για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

ΟΛΠ Α.Ε.: Υψηλές οικονομικές επιδόσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

admin

Χ. Στυλιανίδης: Η ελληνική ναυτιλία πρωτοπορεί για τη βιωσιμότητα των ωκεανών

admin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 27,7 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο – Αύξηση 9,7%

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πάνω από δύο ευρώ το Πάσχα η βενζίνη, στη σκιά των νέων συγκρούσεων

admin

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις έως 50.000 ευρώ για 15.000 δικαιούχους

admin

H ώρα της ετυμηγορίας για τις περικοπές συντάξεων

admin