Image default
Πολιτική

Απάντηση Λαγκάρντ σε Ασημακοπούλου: Χρήσιμο ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων για την ΕΚΤ

Στις ερωτήσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, απάντησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κέντρικης Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στον χθεσινό νομισματικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, η κ. Ασημακοπούλου επεσήμανε την ανάγκη εξάλειψης κάθε επιπρόσθετης αβεβαιότητας ως μια θετική εξέλιξη.

Το πρωτο ερώτημα που έθεσε, δε, στην Πρόεδρο της ΕΚΤ αφορούσε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος: «αν η υπόθεσή μου αυτή είναι σωστή, θα συμφωνούσατε ότι η ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων σχετικά με το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, η αύξηση της εθνικής ιδιοκτησίας και η συνεκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στο δημόσιο χρέος, θα ήταν επωφελής για τις προσπάθειές σας να διασφαλίσετε τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος;»

Η κ. Αςημακοπούλου συνέχισε, λέγοντας: «Και, παρακαλώ επιτρέψτε μου να συμπληρώσω σε αυτό με μια επιπλέον ερώτηση σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής – ο συντονισμός των οποίων είναι πάντα σημαντικός, ιδίως σε περιόδους μεγάλων κρίσεων».

«Κατά την άποψή σας, θα μπορούσε η ύπαρξη ενός μόνιμου δημοσιονομικού εργαλείου σε επίπεδο Ένωσης, με τον κατάλληλο τύπο διακυβέρνησης, να ενισχύσει τη θέση και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίζει κρίσεις και, συνολικά, το βέλτιστο μείγμα πολιτικής της Ένωσης;», κατέληξε.

Η κ. Λαγκάρντ, με τη σειρά της, αφού ευχαρίστησε για τις εύστοχες ερωτήσεις την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη ειδικότερα, να επιστρέψουν σε ένα πλαίσιο όπου οι κανόνες είναι γνωστοί, όπου τα όρια είναι κοινά, όπου τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και ο έλεγχος που εφαρμόζεται μεταξύ των κρατών μελών είναι καθορισμένος», προσθέτοντας πως «η ελπίδα μας είναι ότι η διακυβέρνηση θα αποφασιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα, μεταξύ άλλων, και ότι ελπίζουμε να ασκείται [η διακυβέρνηση αυτή] με απλότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε χαρακτηριστικά: «Σχετικά με το αν θα ήθελα να ελπίζω ότι θα έχει ένα αποτέλεσμα και μάλιστα ικανοποιητικό: Ξέρετε ότι οι προϋπολογισμοί αποφασίζονται αρκετά νωρίς. Και για τον προϋπολογισμό του 2024 θα είναι σημαντικό να είναι γνωστό το πλαίσιο».

Στην δεύτερη ερώτηση της κ. Ασημακοπουλου για ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΚΤ, απάντησε πως «Αυτό είναι κάτι που θα ήταν χρήσιμο τόσο στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, από τη μία πλευρά, όσο και στο πλαίσιο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής και των πολλαπλών δημοσιονομικών πολιτικών, από την άλλη. Είδαμε τον αντίκτυπο του NextGenerationEU, είδαμε τον αντίκτυπο της στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) και είδαμε ότι η εμβάθυνση της ολοκλήρωσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται πλεονέκτημα από όσους επενδύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκαν λόγω Εθνικών ομάδων τα ματς του Ολυμπιακού Β’ και του ΠΑΟΚ Β’Μαντλίν ΜακΚαν: Η 21χρονη Πολωνή πιθανότατα δεν είναι το κορίτσι λένε ειδικοί που συνέκριναν τις φωτογραφίες τουςΝα τα, τα νέα τα παιδιά: Κόντρες και διαψεύσεις στο πολιτικό χάος «δεξιά της ΝΔ»

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Αυγέρη: Πάμε ενωμένοι στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών – Να απαντήσει η κυβέρνηση για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου

admin

Η βόλτα Σταϊκούρα με το Μετρό Θεσσαλονίκης (βίντεο – φωτογραφίες)

admin

Κύπρος: Στήριξη Κασσελάκη σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και επανεκκίνηση συνομιλιών – Δεν δέχθηκε ερωτήσεις

admin

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Μήνυμα στήριξης στον Γιώργο Κασαπίδη – Να δώσουμε αυτό τον αγώνα μαζί συντονισμένα

admin

Σχοινάς: Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο άμεσα – Υποχρεωτική αλληλεγγύη και ενισχυμένο σύστημα επιστροφών

admin

«Βυθιζόμαστε πολιτισμικά από τη μετανάστευση – Οι Γερμανοί θέλουν τέλος»: Τι δηλώνει ο Έλληνας πολιτικός της AfD

admin

Με ποντιακή λύρα υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κοζάνη – Βίντεο

admin

Με τον Στέφανο Κασσελάκη συναντάται ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης

admin

ΝΔ: «49 χρόνια μετά, συνεχίζουμε με αρχηγό τον Κ. Μητσοτάκη να πηγαίνουμε τη χώρα μπροστά» το μήνυμα για την επέτειο ίδρυσης

admin

Ακυρώνεται το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα του Ερντογάν – Ταλαιπωρείται από κρυολόγημα

admin

Κασσελάκης: Λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό

admin

Με ποντιακή λύρα υποδέχτηκαν τον Μητσοτάκη στην Κοζάνη

admin