Image default
Οικονομία

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες

Στα 1,5- 2 δισ ευρώ, περιορίζουν οι τράπεζες τη «ζημιά» από το ράλι επιτοκίων της ΕΚΤ, τουτέστιν δεν «βλέπουν» διάχυση του προβλήματος και μια νέα γενιά προβληματικών δανείων λόγω αύξησης του κόστους χρήματος.  

Με φόντο τις πληροφορίες και τις διαρροές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο για… παύση πυρός από την ΕΚΤ το καλοκαίρι- κυρίως λόγω των αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- το ερώτημα που εξακολουθεί να καίει, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα περίπου 85 δισ ευρώ κόκκινων δανείων, σε τράπεζες και Servicers.  

«Το σημαντικότερο όφελος του νέου Εξωδικαστικού, είναι ότι  δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ή ενήμερες οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και δημόσιους φορείς», σημειώνει ο Άκης Κωνσταντινίδης, Σύμβουλος της Atlas Group, καταγράφοντας τις βελτιώσεις στο πλαίσιο: 

  1. Καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης, που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη 

  2. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν διασώζοντας την περιουσία τους. 

  3. Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας πολίτης που βαρύνεται με μία οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση θα μπορεί να τη ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. 

  4. Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. 

  5. Το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μέχρι σήμερα. 

«Σύμφωνα  με τον νόμο, λαμβάνεται υπ’ όψιν η βιωσιμότητα του οφειλέτη και προτείνονται ανάλογες μειώσεις (κουρέματα) της βασικής οφειλής, των προσαυξήσεων των οφειλών, και σε τυχόν πρόστιμα με αποπληρωμή έως και 240 μηνιαίες δόσεις για τους δημόσιους φορείς ( ΔΟΥ, Ασφαλιστικά ταμεία ) και έως 420 μηνιαίες δόσεις στα Τραπεζικά Ιδρύματα και τυχόν άλλους πιστωτές (υπό προϋποθέσεις). Επίσης προβλέπει επιπλέον όλων των άλλων, την αναστολή των Διωκτικών-Νομικών ενεργειών (αναβολή – αναστολή πλειστηριασμού κινητών -ακινήτων, ποινικές διώξεις λόγω χρεών κλπ)» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Α. Κωνσταντινίδης.  

Σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία των ρυθμίσεων μέσω Εξωδικαστικού, 18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.  

Στο 21,8% διαμορφώνεται το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 31,8% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (512 εκ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό  διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Ειδικά όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, το μέσο “κούρεμα” είναι 22,9%, ενώ στα επιχειρηματικά ξεπερνά το 40%.  

Σχετικα αρθρα

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin