
Ο Jeremy Grantham, συνιδρυτής της GMO, εξέφρασε την προσοχή του ότι μια “φούσκα” σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του S&P 500 έως και 50%, οδηγώντας σε βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ. Επισήμανε ότι οι τιμές των μετοχών, των ομολόγων, των ακινήτων, της τέχνης και άλλων επενδύσεων είχαν εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της αγοράς Jeremy Grantham, η τρέχουσα φούσκα είναι “αρκετά μεγάλη” σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αλλά ωχριά μπροστά στη φούσκα των dot-com. Σε διαδικτυακή παρέμβασή του, ο Grantham σημείωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και εκτός της χρηματιστηριακής αγοράς στην αγορά ακινήτων και στην αγορά ομολόγων. Προέβλεψε ακόμη ότι αν η τύχη είναι με το μέρος των ΗΠΑ, ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει κατά 24%, σε περίπου 3.000 μονάδες. Ωστόσο, αν η τύχη δεν ευνοεί τις ΗΠΑ, ο δείκτης θα μπορούσε ενδεχομένως να πέσει κάτω από το ιστορικό χαμηλό των 2.000 μονάδων.
Ανέφερε ότι η ύφεση είναι σχεδόν βέβαιη όταν σκάει μια “σούπερ φούσκα” και ότι οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές αν η κερδοσκοπική φούσκα επηρεάζει μια ποικιλία επενδύσεων.Όσον αφορά την τραπεζική κρίση, παρατήρησε ότι ο πιστωτικός κλάδος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες από το αυξημένο χρέος και τα αυξανόμενα επίπεδα επιτοκίων – ένας πιθανός παράγοντας που θα ενίσχυε τα αποτελέσματα του σκάσιμου της φούσκας των περιουσιακών στοιχείων.
Ο βετεράνος επενδυτής ανέμενε αύξηση της ανεργίας, βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και μειωμένα εταιρικά κέρδη μετά τον Μάιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη ενδέχεται να επιδεινωθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πριν βελτιωθούν τελικά.
BOFA
Οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America πιστεύουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύφεσης λόγω των ανησυχιών για πιθανά συστημικά πιστωτικά γεγονότα και προβλέπουν περαιτέρω πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών στο εγγύς μέλλον. Αυτη ακολουθεί τον ανασχηματισμό της Silicon Valley Bank και προηγείται της συμφωνίας UBS-Credit Suisse. Η έρευνα σε 244 συμμετέχοντες τόνισε τη μειωμένη εξάρτηση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τη μείωση των υπερεπενδεδυμένων θέσεων στα χαρτοφυλάκια.
Το 31% των ερωτηθέντων στην έρευνα αναφέρει τώρα ένα πιθανό συστημικό πιστωτικό γεγονός ως τον κυριότερο κίνδυνο για τις αγορές, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό (25%, από 40%) για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες. Η σκιώδης τραπεζική των ΗΠΑ θεωρείται ως η κύρια πηγή ενός πιστωτικού γεγονότος σύμφωνα με το 34% των funds..
Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στις τράπεζες και την οικονομία έχουν οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των προσδοκιών για την ανάπτυξη. Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν ύφεση στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 61%, από 55% τον Φεβρουάριο, ενώ το 42% αναμένει πλέον παγκόσμια ύφεση, από 24% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, το 53% προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το 66% των ερωτηθέντων στην έρευνα της BofA αναμένει περαιτέρω πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών τους επόμενους μήνες, ποσοστό αυξημένο από 53% τον προηγούμενο μήνα. Το 71% προβλέπει μείωση των ευρωπαϊκών κερδών ανά μετοχή (EPS), επικαλούμενο την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την υψηλή πίεση στα περιθώρια κέρδους (ποσοστό χαμηλότερο από το 77% του προηγούμενου μήνα), ενώ το 16% θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υπερτιμημένες (6% λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα).
Παρά τις τρέχουσες προοπτικές, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα, με το ίδιο 55% να προβλέπει άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών τους επόμενους δώδεκα μήνες, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το σημαντικότερο “συνωστισμένο” εμπόριο σύμφωνα με το 45% των ερωτηθέντων κεφαλαίων ήταν η μη ύπαρξη επαρκών αμυντικών χαρακτηριστικών (αντισταθμιστικά στοιχεία), ακολουθούμενο από μια μικρή μείωση της έκθεσης σε μετοχές σε ποσοστό 26%.
XA
“Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά, τα ‘απόνερα’ από την υπόθεση της Credit Suisse θα βγουν και στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου: Ποιος είχε ομόλογα και μετοχές της CS στο χαρτοφυλάκιό του, πόσες ζημιές έγραψαν όσοι είχαν ομόλογα άλλων Τραπεζών στο χαρτοφυλάκιό τους, τι επιπλέον πληροφόρηση θα ζητήσει η ΕΚΤ από τις Τράπεζες να συμπεριλάβουν στα αποτελέσματά τους. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις, επηρεάζοντας ανάλογα και το Ελληνικό συστημικό γκρουπ, μετριάζοντας την αρχική ευχάριστη εικόνα που επικρατούσε από την αρχή της χρονιάς”, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. δηλώνει σχετικά επιφυλακτικός σημειώνοντας πως, “μένει να φανεί η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης, πριν το Ελληνικό Χρηματιστήριο στρέψει το βλέμμα του στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, με ότι το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται”.
Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “τα επόμενα σημεία αντίστασης είναι οι 1060 και 1080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 2585 και 2640 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από εκεί και ψηλότερα οι traders που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, πρέπει να πάρουν τα κέρδη τους”.
Όπως προαναφέρθηκε, με θετικό βηματισμό κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να δείχνουν ανανεωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, περιμένοντας τα μηνύματα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με κάποιους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, ίσως αποτελέσουν τροχοπέδη στην διάθεση των Κεντρικών Τραπεζών, για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και την Τετάρτη συνεδριάζει η Fed και την Πέμπτη η BoE.