Image default
Διεθνή

Κίνα και ΗΠΑ ξανά σε «κόντρα»: Επεισόδιο με αμερικανικό αντιτορπιλλικό στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως εκδίωξαν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο που είχε «διεισδύσει παρανόμως» σε αρχιπέλαγος που ελέγχεται απ’ αυτές στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια ανακοίνωση την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ψευδή».

Το επεισόδιο αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο μάχης επιρροής ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σ’ αυτή τη θαλάσσια ζώνη και έντονης αντιπαλότητας σε πολλά άλλα ζητήματα: την Ταϊβάν, το TikTok, τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων, αλλά και το εμπόριο.

Το αντιτορπιλλικό USS Milius «διείσδυσε παρανόμως» σήμερα «χωρίς την έγκριση των κινεζικών αρχών στα ύδατα των νησιών Παρασέλ», ανέφερε σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ο Τιάν Ζουνλί, εκπρόσωπος του νότιου θεάτρου επιχειρήσεων των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

The Chinese Ministry of National Defense is claiming that earlier today the USS Milius a Arleigh Burke-Class Guide Missile Destroyer of the U.S. Navy entered Chinese Territorial Waters in the South China Sea and was “Driven-Off” by Ships of the People’s Liberation Army Navy. pic.twitter.com/84liY6HQ77

— OSINTdefender (@sentdefender) March 23, 2023

«Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν και να επιτηρήσουν αυτό το πολεμικό πλοίο, καθώς και να του απευθύνουν προειδοποίηση και να το κάνουν να αποχωρήσει από τη ζώνη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος κατήγγειλε έναν αμερικανικό ελιγμό που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα» και διαβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν σε επιφυλακή και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία».

Τα νησιά Παρασέλ, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις κινεζικές και τις βιετναμικές ακτές, διεκδικούνται από το Πεκίνο και το Ανόι. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του συνόλου των νησιών το 1974 έπειτα από μια ναυτική σύγκρουση.

«Η δήλωση της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι ψευδής», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το USS Milius (…) διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν εκδιώχθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρουν εκεί όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», υπόγράμμισε.

PLA Southern Theater Command dispatched naval and air forces to track, monitor and warn away the USS Milius guided missile destroyer when it trespassed Chinese territorial waters off the Xisha Islands on Thursday: spokesperson pic.twitter.com/DjeUx6Duuk

— China News 中国新闻网 (@Echinanews) March 23, 2023

Η Κίνα υποστηρίζει πως ήταν το πρώτο έθνος που ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω της οποίας περνάει σήμερα μεγάλο μέρος του εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διεκδικεί έτσι ένα μεγάλο μέρος των νησιών αυτής της θαλάσσιας ζώνης. Ωστόσο άλλα κράτη, τα οποία βρέχονται από τη θάλασσα αυτή (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι), έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυριαρχίας.

Κάθε χώρα ελέγχει νησιά και ατόλες, ιδιαίτερα στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, νοτιότερα, όπου τα επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στα Παρασέλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τακτικά στη Νότια Σινική Θάλασσα επιχειρήσεις με την ονομασία «ελευθερία ναυσιπλοΐας», στέλνοντας πολεμικά πλοία για να αμφισβητήσουν τις κινεζικές διεκδικήσεις.

--

 Ειδήσεις σήμερα:



Ηλιούπουλη – Καθηγητής τάε κβον ντο: Η ύποπτη συμπεριφορά του και η γκαρσονιέρα «παγίδα» των κοριτσιών



Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16 – Δείτε βίντεο



Ανδρέας Μικρούτσικος: «Την Όλγα τη ρώτησε αν ήθελε να μάθει ολόκληρος ο ντουνιάς αυτή τη σχέση;»

Σχετικα αρθρα

Ντένβερ: Aστυνομικοί εξουδετέρωσαν με 36 σφαίρες ληστή που κρατούσε όμηρο υπάλληλο καταστήματος – Δείτε βίντεο

admin

Νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Γαλλία μετά τον θάνατο 18χρονου σε καταδίωξη (βίντεο)

admin

Ρωσία: Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Πούτιν για τη νίκη του

admin

Παραλήρημα Ερντογάν για την Κύπρο: Θα ήταν όλη δική μας σήμερα, αν δεν σταματούσαμε το 1974

admin

Ρωσία: Ουδέτερη ζώνη σε ουκρανικά εδάφη σχεδιάζει το Κρεμλίνο – «Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη»

admin

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στα 71 του χρόνια ο Πούτιν ονειρεύεται να οικοδομήσει ένα νέο κόσμο

admin

Φρίκη βγαλμένη από το «Mad Max» η κατάσταση στην Αϊτή, λέει η UNICEF

admin

Ρωσία: Κλείνουν σήμερα οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

admin

Αίγυπτος: Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι – Τι θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους

admin

Ισραήλ: Έφτασε βοήθεια στη βόρεια Γάζα – Αναμένεται επανάληψη συνομιλιών στο Κατάρ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

admin

Μπάιντεν για Τραμπ: Ο ένας υποψήφιος είναι υπερβολικά γέρος και διανοητικά ακατάλληλος για πρόεδρος, ο άλλος είμαι εγώ

admin

Συρία: Νεκροί από έκρηξη νάρκης 19 άνθρωποι που πήγαιναν να μαζέψουν τρούφες

admin