Image default
Οικονομία

Ποιοι και πόσοι θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις των ταμείων

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακούφιση των οφειλετών: λίγες μόνο ημέρες μέχρι την αναβίωση των ρυθμίσεων δόσεων 72-120 για τα παλαιά χρέη, καθώς και την καθιέρωση των ρυθμίσεων δόσεων 36-72 για τα νέα χρέη.

Μέχρι τον Απρίλιο, τα προγράμματα αυτά θα τεθούν σε ισχύ, δίνοντας σε 355.000 οφειλέτες που χρωστούν σχεδόν 4 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία την πολυπόθητη ανάσα. Αυτό είναι σχεδόν το 1/5 του συνόλου των οφειλετών (355.000 από τα 1,7 εκατομμύρια) και το 1/10 του συνόλου των οφειλών (4 δισ. ευρώ από τα 45,6 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται πως τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν πως ενεργές ρυθμίσεις είναι γύρω στις 345.000. Αυτό σημαίνει πως οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν και να πρωτοξεκινήσουν – με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που πέρασε η κυβέρνηση – είναι περισσότερες από εκείνες που είναι σήμερα ενεργές. Συνεπώς, στη δυνητική περίπτωση που είχε 100% ανταπόκριση το νέο πλαίσιο και δεν χαθούν οι σημερινές ενεργές ρυθμίσεις, θα μπορούσε να διπλασιαστεί το πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων, με αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα στα σχετικά έσοδα του e-ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά, οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

1. Για όσους έχουν χάσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις που έχουν χαθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν χαθεί πάνω από 234.000 ρυθμίσεις των 120 δόσεων (νόμου 4611/2019) οι οποίες αφορούν χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον έχουν χαθεί πάνω από 17.000 ρυθμίσεις των 72 δόσεων οι οποίες αφορούν χρέη πληττόμενων επιχειρηματιών (περίπου 130 εκατ. ευρώ) κατά την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά, δηλαδή οι ρυθμίσεις που έχουν χαθεί και μπορούν να αναβιώσουν ανέρχονται σε πάνω από 252.000.

2. Για όσους εργοδότες και επαγγελματίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες  ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 (δηλαδή κατά βάση το 2022), μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι οφειλέτες που η οφειλή τους ύψους 120 εκατ. ευρώ ξεκινάει το 2022 ανέρχονται σε 121.031. Πάντως η οφειλή που αφορά το έτος 2022 ανέρχεται σε 1,367 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.

Μπορούν να ενταχθούν, επίσης, στη νέα ρύθμιση (των 36 ή 72 δόσεων) και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σχετικα αρθρα

Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια μετά από 17 χρόνια – Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

admin

Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

admin

Λουίς ντε Γκίντος στην «Ν» : Η Ελλάδα στον σωστό δρόμο, με καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης

admin

Αέριο: Νέες επενδύσεις έως 570 εκατ. στο σύστημα μεταφοράς – Τι θα κρίνει την υλοποίηση

admin

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin