Image default
Οικονομία

ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να φτάσουν τα 70 δισ. ευρώ το 2030

Την αισιοδοξία του ότι το 2030 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών μπορούν να πλησιάσουν τα 70 δισ. ευρώ, από 55 δισ. ευρώ το 2022, με τη χώρα μας να πιάνει τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, από τους οποίους υπολείπεται σήμερα κατά 10 μονάδες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, επισημαίνοντας δε, ότι δεν αποκλείεται νωρίτερα να επιτευχθεί ο στόχος, αυτές, μαζί όμως με τις υπηρεσίες (π.χ τουρισμό, ναυτιλία και τεχνολογία), να αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% του εθνικού ΑΕΠ, από 45%-47% που είναι σήμερα.

Για το τρέχον έτος, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να «τρέξουν» με ποσοστό +10% σε σχέση με το 2022, χρονιά κατά την οποία και σημείωσαν νέο ρεκόρ, με δεδομένο μάλιστα ότι στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσίασαν θετική μεταβολή της τάξης του 30%.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, στην οποία οποία παρουσιάστηκε η μελέτη Χαρτογράφησης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια για την περίοδο 2017-2021, την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του συνδέσμου. Επίσης, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ανακοινώθηκε η υλοποίηση του 9ου Export Summit, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2023 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Greek Exporters Hall Of Flame-Honouring Our Partners».

Το φετινό υβριδικό Export Summit του ΣΕΒΕ θα εστιάσει στις τρέχουσες τάσεις που επικρατούν διεθνώς, όπως στο λιανεμπόριο (retail) και HoReCa τροφίμων, στο retail του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και στο αντίστοιχο σκέλος των μεγάλων projects, σε θέματα τεχνολογίας, στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στις λοιπές υπηρεσίες. Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου θα ακολουθήσει δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι Έλληνες εξαγωγείς θα τιμήσουν τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

«Παρά το γεγονός ότι το διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα μεταλλάσσεται διαρκώς και o ανταγωνισμός εντείνεται ακατάπαυστα, οι Έλληνες εξαγωγείς κατόρθωσαν να αγγίξουν τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για το έτος 2022 αγγίζοντας τα 55 δις. ευρώ, ήτοι 26% του ΑΕΠ, στρατηγικός στόχος τον οποίο είχε προ ετών θέσει ο σύνδεσμος», επισήμανε ο κ. Διαμαντίδης.

Το 82% των ελληνικών εξαγωγών από Αττική, Κ. Μακεδονία και Πελοπόννησο

«Για άλλη μία φορά απεδείχθη το πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς μόνο οι περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου πραγματοποιούν το 82% του συνόλου των εξαγωγών», σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, παρουσιάζοντας την μελέτη Χαρτογράφησης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια για την περίοδο 2017-2021, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του συνδέσμου.

Οπως τονίστηκε, σε αυτή την πενταετία που μελέτησε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38%, από τα 28,5 δισ. ευρώ του 2017, στα 39,4 δισ. ευρώ του 2021, με τις εξαγωγές αγαθών το 2021 να αντιστοιχούν στο 21,7% του ΑΕΠ.

Ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μοναδικό φορέα που επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι 13 περιφέρειες της χώρας. Στόχος της μελέτης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας σε κλαδικό επίπεδο, η ανάλυση των χωρών με τις οποίες πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές και ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων που χρήζουν βελτίωσης. Πρόκειται για μία ad hoc μελέτη για το επίπεδο εξωστρέφειας όλων των ελληνικών περιφερειών ξεχωριστά, και για ένα απαραίτητο εργαλείο για την σκιαγράφηση και βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης των ελληνικών περιφερειών.

Στα σημαντικότερα στοιχεία ανά περιφέρεια, όπως προκύπτει από την προαναφερόμενη μελέτη, είναι το ότι ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία οι εξαγωγές της Περιφέρειας Αττικής το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 23,4% συγκριτικά με το 2020, με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 52,7% επί του συνόλου. Εξίσου σημαντική ήταν και η αύξηση των εισαγωγών της Περιφέρειας (ήτοι 31,2%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 44,1 δισ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί σε 23,3 δισ. ευρώ.

Αύξηση 17,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο διάστημα 2020-2021, φτάνοντας τα 6,2 δισ. ευρώ, η οποία συνιστά και την καλύτερη επίδοσή της. Το μερίδιο της περιφέρειας ανέρχεται σε 15,6% με τα πετρελαιοειδή, και σε 19,0% χωρίς αυτά.

Την καλύτερη επίδοσή της πέτυχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εξαγωγές στα 5,4 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εξαγωγών (ήτοι 79,8%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση περιορίστηκε στο 12,1%.

Στην 4η θέση βρέθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με εξαγωγές αξίας 1,8 δισ. ευρώ και μερίδιο 4,5%, ενώ συγκριτικά με το 2020 η περιφέρεια σημείωσε αύξηση εξαγωγών κατά 31,2%. Σημαντικότερος προορισμός ήταν η Γερμανία με μερίδιο 19%. Με μερίδιο 4,3% και εξαγωγές ύψους 1,7 δισ. ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην 5η θέση, σημειώνοντας αύξηση εξαγωγών κατά 51,1% το 2021 και συγκριτικά με το 2020.

Κατά 26,8% αυξήθηκαν και οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο διάστημα 2020-2021, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση και των εισαγωγών κατά 19,9% (€765,1 εκατ.), το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 257,1 εκατ. ευρώ.

Αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να κερδίσει μία θέση και από την 8η (2020) να βρεθεί στην 7η το 2021. Οι εξαγωγές της περιφέρειας έφτασαν τα 722,4 εκατ. ευρώ, κατακτώντας μερίδιο 1,8% επί του συνόλου.

Με ώθηση από τα τρόφιμα (49,4% μερίδιο-40,5% αύξηση), οι εξαγωγές της Περιφέρειας Κρήτης άγγιξαν τα 700 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,7% το 2021, συγκριτικά με το 2020. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 232,8 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν το 2021 και οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 400 εκατ. ευρώ (ήτοι 413,1 εκατ. ευρώ), με την αύξηση (2021/2020) να ανέρχεται σε 17,8%. Σημαντικότερος κλάδος ήταν τα τρόφιμα σε ποσοστό 75,0%.

Στη 10η θέση βρέθηκε η Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 296,2 εκατ. ευρώ. «Παρά την αύξηση, οι επιδόσεις δεν έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή άνω των 300 εκατ. ευρώ», επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου και διευκρινίστηκε ότι στην πρώτη θέση βρέθηκαν η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση, με 40% μερίδιο.

Μεγάλη ενίσχυση εξαγωγών κατέγραψε η Περιφέρεια Ιονίου και από 85,4 εκατ. ευρώ το 2020, αυτές ανήλθαν σε 224,1 εκατ. ευρώ το 2021. «Η αύξηση, ωστόσο, οφείλεται αποκλειστικά στην εκτίναξη των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά 778,7%», όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Στην προτελευταία θέση των ελληνικών εξαγωγών ανά περιφέρεια, βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται σε 144,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 76,8 εκατ. ευρώ το 2020, με το 52% εξ αυτών να αφορά πετρελαιοειδή, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν κατά 304,2% στο εν λόγω διάστημα.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με εξαγωγές 113,9 εκατ. ευρώ και μερίδιο 0,3% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, βρέθηκε στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, όντας μάλιστα η μοναδική περιφέρεια που σημείωσε μείωση εξαγωγών στο διάστημα 2020/2021 (ήτοι 26,2%).

Αναφερόμενος στο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που εμφανίζει η Ελλάδα (των 24,3 δισ. ευρώ το 2021), ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε ότι δεν πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς η χώρα μας έχει σημαντικότατα έσοδα από την εξαγωγή υπηρεσιών μέσω- μεταξύ άλλων- του τουρισμού. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο «παράγω- εξάγω», μέσω στοχευμένων ενεργειών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει, μετά από έρευνα, να εντοπιστούν οι πρώτες ύλες που εισάγονται από το εξωτερικό για την ελληνική μεταποίηση, ώστε όπου είναι εφικτό, οι ύλες αυτές να παράγονται στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, αξιοποιώντας περισσότερο τα οφέλη που υπάρχουν στις συνέργειες και τα clusters», τόνισε.

Σχετικα αρθρα

Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια μετά από 17 χρόνια – Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

admin

Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

admin

Λουίς ντε Γκίντος στην «Ν» : Η Ελλάδα στον σωστό δρόμο, με καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης

admin

Αέριο: Νέες επενδύσεις έως 570 εκατ. στο σύστημα μεταφοράς – Τι θα κρίνει την υλοποίηση

admin

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin