Image default
Οικονομία

Ισχυρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων & εξαγωγών τον Ιανουάριο – Δραστική μείωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο

Με «όπλο» τις εξαγωγές αγαθών και τα εισοδήματα «ψαλιδίστηκε» το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Ισχυρές οι εισπράξεις και στον τουρισμό με εντυπωσιακή αύξηση κατά 71,9% σε σχέση με το 2022.

Ισχυρή εικόνα εμφάνισε η ελληνική οικονομία τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας δραστική μείωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με «όπλο» τα αγαθά, ακόμα και εξαιρουμένων καυσίμων και πλοίων, καθώς σημειώθηκε «έκρηξη» εξαγωγών σε συνδυασμό με επιβράδυνση στις εισαγωγές, αλλά και την βελτίωση των ισοζυγίων δευτερογενών και πρωτογενών εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ισχυρές ήταν οι εισπράξεις και από τους τουρίστες που συνέρρευσαν στη χώρα μας, με μία εντυπωσιακή αύξηση 71,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά, τον Ιανουάριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 διαμορφούμενο στα 125,2 εκατ. ευρώ.

«Έκρηξη» εξαγωγών αγαθών

Σύμφωνα με την ΤτΕ και όσον αφορά στα αγαθά, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην βελτιωμένη εικόνα καθώς από έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ το 2022 έπεσε στα 2,4 δισ. ευρώ, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30,4% σε τρέχουσες τιμές (12,3% σε σταθερές τιμές), ήτοι από 3,3 δισ. ευρώ στα 4,3 δισ. ευρώ, και οι εισαγωγές κατά 5,6% σε τρέχουσες τιμές (1,2% σε σταθερές τιμές), ήτοι από τα 6,4 δισ. ευρώ στα 6,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 3% σε τρέχουσες τιμές (-2% σε σταθερές τιμές).

Δεύτερο «όπλο» για την μείωση του ελλείματος αποτέλεσε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, προερχόμενων από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), καθώς και στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς.

Ισχυρός τζίρος και στον τουρισμό

Η εικόνα του τουρισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΤτΕ, ήταν για άλλον ένα μήνα ισχυρή, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 86,1% και 71,9% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε, παρά τη μικρή βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Όσον αφορά συνολικά στις υπηρεσίες, τo πλεόνασμα του ισοζυγίου μειώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και της μικρής επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Οι άμεσες επενδύσεις

Τον Ιανουάριο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 14,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 211,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 422 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους κατά 296,7 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή (167 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και από την αύξηση των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 30,0 εκατ. ευρώ. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 4,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε κατοίκους (περιλαμβάνεται η εισροή δανείων από το RRF).

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως στο τέλος Ιανουαρίου του 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 11,8 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin