Image default
Οικονομία

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά νέα μέτρα για να βοηθήσει τους δανειολήπτες

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών για να εξετάσει τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και την κατάσταση των τραπεζικών μετοχών παγκοσμίως.

Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν ο τρόπος παροχής περαιτέρω βοήθειας στους συνετούς δανειολήπτες, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο 3,50%. Πηγές με γνώση των συνομιλιών ανέφεραν ότι, αν και συζητήθηκε η πρόσφατη παγκόσμια κρίση που είχε αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές, δεν αποτέλεσε το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, καθώς δεν θεωρείται ζήτημα για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος να παραθέσουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, καθώς και μια εκτίμηση για την πρόσθετη επιβάρυνση που θα φέρει για τους δανειολήπτες η πρόσφατη αύξηση του Euribor κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους τραπεζίτες να εξετάσουν μέτρα διεύρυνσης της στήριξης προς τους ευάλωτους δανειολήπτες, είτε με διεύρυνση της περιμέτρου του υφιστάμενου προγράμματος που “τρέχει” για 30.000 επιλέξιμους οφειλέτες, είτε με εκπόνηση νέων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα έχουν λάβει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη μόλις 900 δανειολήπτες σε σύνολο 36.000 αιτήσεων. Εξ αυτών, οι 26.000 αιτήσεις έχουν “κολλήσει” σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, ενώ 8.000 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί ήδη από τους οφειλέτες καθώς φαίνεται πως δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Από το σύνολο των αιτήσεων που παραμένουν “κολλημένες”, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι 11.000 αιτήσεις – για τις οποίες έχει γίνει άρση απορρήτου – πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος και ήδη έχει αποστείλει ηλεκτρονική ενημέρωση στους οφειλέτες πώς να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησής τους.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν να “τρέξουν” καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών τους ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την επιδότηση της μισής μηνιαίας αύξησης στη δόση εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα εξεταστούν και από τις δύο πλευρές πρόσθετα μέτρα στήριξης για όσους οφειλέτες “έμειναν έξω”, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα ανοίξει η περίμετρος του υφιστάμενου προγράμματος ή εάν θα εκπονηθεί νέο.

Οι δύο πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να προτείνουν λύσεις οι οποίες θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών (ΕΒΑ) όσον αφορά στην ταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτως ώστε να μην προκριθούν λύσεις οι οποίες θα προκαλέσουν αύξηση στα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όπως π.χ. η επιμήκυνση των ενήμερων δανείων.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε με επιμονή από τους CEOs των τραπεζών να παρέχουν σαφή εικόνα για ενδεχόμενο νέο κύμα κόκκινων δανείων, κάτι που οι τραπεζίτες επέμεναν πάντως ότι δεν έχει προκύψεις μέχρι στιγμής. Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι μία μερίδα δανειοληπτών – ιδίως όσοι έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους – βρίσκονται στο όριο της συνέπειας και σε αυτούς θα εστιαστούν τυχόν νέα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις που αναμένεται να φέρουν ανακούφιση στη μερίδα των δανειοληπτών που βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση στις τρέχουσες συνθήκες νομισματικής σύσφιξης.

 

Σχετικα αρθρα

Χάρκερ (Fed): Μπορούμε να «παραλείψουμε» μια νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

fastpath

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

ΗΠΑ: Άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αλλά χωρίς ανησυχητικά σημάδια για την απασχόληση

admin

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath