Image default
Ευρώπη

Βερολίνο καλεί Σκόπια: Προχωρήστε στη συνταγματική αλλαγή

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεσμεύτηκε για την πλήρη υποστήριξή της στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι τα κόμματα πρέπει να μην αφήσουν την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση να σταθεί εμπόδιο στην τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη.

Η Μπέρμποκ υποσχέθηκε την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον Μακεδόνα ομόλογό της Μπουχάρ Οσμάνι.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το βαλκανικό κράτος, το οποίο είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά του για να λύσει το μακροχρόνιο ζήτημα με τη γειτονική Βουλγαρία.

Η προτεινόμενη τροποποίηση περιλαμβάνει την προσθήκη μιας αναφοράς στο σύνταγμα για την ύπαρξη βουλγαρικής εθνικής μειονότητας.

Η δέσμευση για την αλλαγή του συντάγματος θα «έστελνε ένα μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή: Θέλουμε οπωσδήποτε την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η συνταγματική τροποποίηση «δεν πρέπει να γίνει πολιτικό μήλον της έριδος στον ανταγωνισμό για ποσοστά δημοτικότητας στις δημοσκοπήσεις ή στον ανταγωνισμό για το ποιο κόμμα θα μπορούσε τελικά να βγει πρώτο στις εκλογές [του 2024]», δήλωσε η Μπέρμποκ μετά από συνάντηση με τον Οσμάνι.

Ο Οσμάνι υποσχέθηκε να πιέσει για την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών και τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική λύση» στην προσέγγιση με την ΕΕ.

Όμως, στην πραγματικότητα, πρόκειται για άθλο για την εν ενεργεία κυβέρνηση, καθώς η συνταγματική τροποποίηση είναι αντιδημοφιλής στη χώρα και θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE ασκεί έντονη κριτική στην τροπολογία και τόνισε ότι δεν θα υποστηρίξει ποτέ την κίνηση αυτή. Για να μειώσει τις εντάσεις, η Μπέρμποκ συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη του κόμματος VMRO-DPMNE στα Σκόπια.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί περισσότερο στα Δυτικά Βαλκάνια λόγω των φόβων για πιθανή ρωσική επιρροή στην περιοχή και υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ των υποψήφιων κρατών.

«Ειδικά σε αυτούς τους καιρούς, όπου άλλοι παράγοντες προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν και να διχάσουν τις έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό χωρών, θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο: Έχετε τον λόγο μου, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Σχετικα αρθρα

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin

Παρίσι: 1.607 δολάρια η διανυκτέρευση εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων; Pourquoi pas?

admin

Πορτογαλία: Τέλος στις φοροαπαλλαγές σε αλλοδαπούς συνταξιούχους για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων

admin

Εκστρατεία προαιρετικού εμβολιασμού κατά του HPV στα σχολεία της Γαλλίας

admin

Πίεση για πρόωρες ενταξιακές συνομιλίες με τη Βοσνία από Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία

admin

Επίθεση Μελόνι στους Ιταλούς δικαστές για το μεταναστευτικό

admin