Image default
Οικονομία

Εκτοξεύτηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Φεβρουάριο – Οι προβλέψεις για την συνέχεια

Πώς κινήθηκε η προσφορά και η ζήτηση σε Ελλάδα και Ευρώπη τον Φεβρουάριο – Τι δείχνουν οι προκρατήσεις για το επόμενο εξάμηνο

Την δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2023 αποτυπώνουν και τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις κρατήσεις το πρώτο δίμηνο του έτους να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019 και τις ενδείξεις για την συνέχεια να παραμένουν το ίδιο ευοίωνες.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένες εταιρείας αναλύσεων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, AIRDNA, ο Φεβρουάριος αποτέλεσε έναν ακόμα μήνα ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με την ζήτηση στην Ευρώπη να καταγράφεται κατά 47,3% μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου ο κλάδος χαρακτηριζόταν από έντονη εποχικότητα, και κατά 26,6% υψηλότερα από πέρυσι.

Την μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη η ζήτηση για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο δεύτερος μήνας του έτους αποτελεί τυπικά μια περίοδο χαμηλής ζήτησης και για την Ελλάδα, η ζήτηση παρουσίασε αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Μάλιστα η χώρα μαζί με την Νορβηγία και την Πορτογαλία παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις- η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε κατά 60%, 52,7% και 44,1% υψηλότερα.

Αυξημένη ήταν, πέρα από την ζήτηση και η προσφορά. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της χώρας μας τον Φεβρουάριο η προσφορά αυξήθηκε κατά 7%, ενώ κατά 52% αυξήθηκαν οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις σε σχέση με πέρυσι, με τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται την επέκταση της σεζόν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις προσφερόμενες καταχωρίσεις παρατηρήθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία – αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9% σε σχέση με πέρυσι αντίστοιχα.

Ανοδικά κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε και η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στην Ευρώπη. Η μέση ημερήσια τιμή(ADR) στην περίπτωση της χώρας μας έφτασε το 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Από άποψη μέσης τιμής τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε η Κροατία – το ADR αυξήθηκε κατά 30,8% – παρά το γεγονός ότι στη χώρα καταγράφηκε σημαντική μείωση των διαθέσιμων καταχωρίσεων (-14,1%).

Να θυμίσουμε ότι τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας επισφραγίζουν και τα στοιχεία των αεροδρομίων, σύμφωνα με τα οποία τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά +53,3% σε σύγκριση με το 2022 και κατά +1,5% σε σύγκριση με το 2019, τροδοφοτούμενη κυρίως από διεθνείς επιβάτες.

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις κάνουν τον Φεβρουάριο τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα όπου η προσφορά και η ζήτηση κινήθηκε πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που αναφέρουν ότι το 2023 θα αποτελέσει μια πολύ δυνατή χρονιά για τον κλάδο.

Μεγάλη η ζήτηση και για την συνέχεια

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για την συνέχεια με την AirDNA να επισημαίνει ότι η βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα κινηθεί ανοδικά τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι. Για το επόμενο εξάμηνο η ζήτηση προβλέπεται να παρουσιάσει μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 32,8% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019.

Όλες μάλιστα οι χώρες της Ευρώπης εκτός από την Δανία αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στις προκρατήσεις του επόμενου εξαμήνου, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 30% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όσο για την χώρα μας παρουσιάζει την πέμπτη καλύτερη επίδοση για την συνέχεια, με τις κρατήσεις να παρατηρούνται αυξημένες πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι για το φετινό καλοκαίρι.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

ΗΠΑ: Άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αλλά χωρίς ανησυχητικά σημάδια για την απασχόληση

admin

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γ. Πολυχρονίου στο Naftemporiki TV: Εκτιμώ πως δεν θα γίνει αναβάθμιση το 2023

admin