Image default
Αγορές

Οι τράπεζες… βυθίζουν τις ευρωαγορές- Πτώση άνω του 2%

Οι τράπεζες... βυθίζουν τις ευρωαγορές- Πτώση άνω του 2%

Απότομη πτώση καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη την Παρασκευή (24/3), συμπαρασύροντας τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων, με τις Deutsche Bank και UBS Group να πλήττονται από τις ανησυχίες ότι τα χειρότερα προβλήματα στον κλάδο από την οικονομική κρίση του 2008 δεν έχουν ακόμη περιοριστεί.

Η Deutsche Bank καταγράφει πτώση για τρίτη ημέρα, με τη μετοχή της να υποχωρεί πάνω από 11% μετά την απότομη άνοδο του κόστους ασφάλισης των ομολόγων του γερμανικού κολοσσού έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα και το κόστος των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) – μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων – εκτινάχθηκε σε υψηλό τετραετίας την Παρασκευή, με βάση τα στοιχεία της S&P Market Intelligence.

«Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και λίγο καιρό, με παρόμοιο τρόπο όπως ήταν η Credit Suisse», δήλωσε ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος της Equiti Capital.

«Έχει περάσει από διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές ηγεσίας στην προσπάθειά της να επανέλθει σε σταθερές βάσεις, αλλά μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει πραγματικά αποδώσει», συμπλήρωσε.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας έχει κλονιστεί μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτόν τον μήνα δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι η αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται καλύτερα και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν γρήγορα και την Κυριακή η UBS έσπευσε να εξαγοράσει την Credit Suisse.

Οι ελβετικές αρχές και η UBS αγωνίζονται για να κλείσουν την εξαγορά μέσα σε μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των σχεδίων.

Την ίδια ώρα, το - News ανέφερε ότι η Credit Suisse και η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που ελέγχονται στο πλαίσιο έρευνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εάν επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Η Credit Suisse και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.

Οι μετοχές της UBS υποχωρούν 6% την Παρασκευή.

Ο δείκτης των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρεί 4,6% και αυτός των βρετανικών τραπεζών χάνει 4%, καταγράφοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

«Ακόμα περιμένουμε αν θα συνεχιστεί το ντόμινο και η Deutsche είναι ξεκάθαρα η επόμενη στο μυαλό όλων (δίκαια ή άδικα). Φαίνεται ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει αποσοβηθεί εντελώς», δήλωσε ο Κρις Μποσάμπ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί το μεσημέρι της Παρασκευής 1,77% στις 438,30 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 2,19% στις 14.875,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,11% στις 6.988,29 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,92% στις 7.355,27 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 2,50% στις 25.833 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 2,54% στις 8.755,35 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 2,14% στις 5.679,58 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin