Image default
Πολιτική

Οι όροι που θέτει ο Άντονι Μπλίνκεν για τα F-16 και η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας 

Μπλίνκεν Τσαβούσογλου

Στην Τουρκία επικρατεί οργή μετά το «σφυροκόπημα» του Ρόμπερτ Μενέντεζ – Με μπαράζ αναρτήσεων ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν βγήκε στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «δύσκολο σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

«Σκοτσέζικο ντους» αποδείχθηκε για την Τουρκία η συζήτηση της Πέμπτης στο Κογκρέσο για τα F-16, με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να «κατακεραυνώνει» την Άγκυρα δίνοντας όλα τα επιχειρήματα εναντίον της πώλησης των μαχητικών, και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν να ισορροπεί, λέγοντας ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Στην Τουρκία επικρατεί οργή μετά το «σφυροκόπημα» του Αμερικανού γερουσιαστή. Με μπαράζ αναρτήσεων ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν βγήκε στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «δύσκολο σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έκανε το «άσπρο μαύρο», υποστηρίζοντας, χωρίς να την κατονομάσει, ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει την τουρκική κυριαρχία, ενώ κατέδειξε ως υπεύθυνη την… ΕΕ για τη μη επίλυση του Κυπριακού. 

«Η Τουρκία δεν αξίζει τα F-16»

Σε 90 δευτερόλεπτα o Μενέντεζ «ξεγύμνωσε» την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει, καταλήγοντας σε ερώτηση προς τον κ. Μπλίνκεν «πώς χαρακτηρίζετε μία τέτοια χώρα;». Όταν, δε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε «ένας σύμμαχος που αποτελεί πρόκληση», ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επανήλθε και είπε: «Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία. Μια χώρα που κάνει όλα αυτά τα πράγματα δεν αξίζει να λάβει τα F-16»:

Senator Bob Menendez launches 90 -second long tirade criticising Turkey on everything from human rights, ties w/Greece, delay of NATO expansion & asks “What do you call such a country?” Blinken responds: “A challenging ally.” Menendez says Ankara doesn’t deserve to get the F-16s. pic.twitter.com/kf7gZIrXsU

— Hümeyra Pamuk (@humeyra_pamuk) March 22, 2023

  • Πώς αποκαλείτε μία χώρα:
  • Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα εδαφικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση;
  • Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας;
  • Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ;
  • Που έχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές;
  • Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της;
  • Που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;
  • Που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ, όπως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας;
  • Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ;
  • Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη;
  • Που αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης;
  • Που έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO;
  • Που συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;

– Μπλίνκεν: Νομίζω ότι θα έλεγα ότι είναι ένας σύμμαχος που αποτελεί πρόκληση

– Μενέντεζ: Λοιπόν, καλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16.

It is sad to see U.S. Congress members and Administration officials perpetuate one-sided views of Türkiye’s policies. Skewed and deeply flawed descriptions of our government’s policies and approaches have, unfortunately, become a staple of U.S. Congressional hearings.

— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) March 24, 2023

«Δεν παραβιάζουμε τα χωρικά ύδατα κανενός – Οι ΗΠΑ δύσκολος σύμμαχος»

Ο Φαχρετίν Αλτούν απάντησε προκλητικά στον γερουσιαστή Μενέντεζ, δείχνοντας πόσο έχει εξοργιστεί η Άγκυρα. Όπως ισχυρίστηκε, η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. 

«Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα» ανέφερε χαρακτηριστικά το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

Για το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, φταίνε πάντα οι άλλοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος» σχολίασε σε μπαράζ από tweets του, ενώ για το κυπριακό χαρακτηρίζει… ένοχο την ΕΕ.

«Ναι μεν, αλλά με όρους» από Μπλίνκεν για τα F-16 

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε «ναι» στη πώληση F-16 στην Τουρκία, αλλά  με προϋποθέσεις . Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει  να διαβεβαιώσει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα, διαμηνύει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Εργαζόμαστε με επιμέλεια για να διασφαλίσουμε ότι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα τελειώσουν, ότι δεν θα εμπλακούν σε καμία ενέργεια ή ρητορική που θα πυροδοτούσε την κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16» σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Ποια Τουρκία θέλουν οι ΗΠΑ;»

«Θέλουμε την Τουρκία, ως Αμερική εννοώ, πάση θυσία στο ΝΑΤΟ, κρίνοντας ότι είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει με τίποτα να τη χάσουμε και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα ‘’στραβά μάτια’’, ή θέλουμε να επιβάλλουμε κάποιους κανόνες στην Άγκυρα, ένα πλαίσιο συμπεριφοράς το οποίο μεσομακροπρόθεσμα θα ωφελήσει και τα συμφέροντα των ΗΠΑ;» διερωτήθηκε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής διεθνών σχέσεων – Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Φίλης. 

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Παραβιάζει τη Διακήρυξη των Αθηνών

admin

Σχοινάς: Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου

admin

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Κυμπουρόπουλος για τα Τέμπη: Σεβασμός στα θύματα, επιζώντες και οικογένειες – Να αποδοθεί δικαιοσύνη

admin

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου θα κρατήσει ανοιχτή την αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη

admin

Νέα Αριστερά: «Να δώσει τώρα το πόθεν εσχες του ο κύριος Κασσελακης»

admin

Κασσελάκης: «Ικανοποίηση για την απόφαση της επιτροπής PETI του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών»

admin

Στη Γερμανία την Τρίτη ο Ν. Δένδιας για τη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

admin

Ερντογάν εκτός ορίων: Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο

admin

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα κύριε Μητσοτάκη

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη

admin

Πώς γιόρτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Καθαρά Δευτέρα

admin