Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

Ρίγη ανησυχίας διαπερνούν τις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές σήμερα Παρασκευή μετά την πρόσφατη νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed. 

Ταυτόχρονα ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Deutsche Bank, στον οποίο παρατηρούνται μαζικές πωλήσεις μετά το έντονο άλμα που εμφάνισε χτες το κόστος ασφάλισης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έναντι χρεοκοπίας (CDS).

Ειδικότερα, η μετοχή της Deutsche Bank βυθίζεται στις σημερινές συναλλαγές με απώλειες που ξεπερνούν το 14%, μετά την πτώση 3,2% που είχε σημειώσει χτες. Εντός του μήνα δε, ο τίτλος της έχει χάνει πάνω του 1/5 της αξίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Market Intelligence που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα CDS της Deutsche εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης χτες από τις 142 μία ημέρα νωρίτερα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ιστορικά.

Το κλίμα αυτό όπως είναι αναμενόμενο συμπαρασύρει και άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Commerzbank -9,76% ,Credit Suisse -7,57%, UniCredit -5,84% δημιουργώντας εύλογα μεγάλα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. 

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και οι ομολογιακοί τίτλοι της γερμανικής τράπεζας, με τα cocos (ομόλογα AT1) απόδοσης 7,5% να πέφτουν κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς στο δολάριο, που υποδηλώνει αύξηση της απόδοσης στο 22,87%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εν λόγω απόδοση στα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας είναι διπλάσια πλέον σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο πλαίσιο δεν θα μπορούσαν διαφοροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Κάτω από τα 4,50 ευρώ η ΕΤΕ  -5,40% 4,38 στα 1,93 ευρώ η Πειραιώς  -6,06% 1,86 στα 1,2260 ευρώ η Εurobank -5,56% 1,19 και στα 1,14 ευρώ η Alpha -4,31% 1,11 όλες με απώλειες πάνω από 1,7% και έως 3,4%.

Εάν επαληθευτούν οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς ότι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης η Deutsche Bank αντιμετωπίζει πρόβλημα τότε είναι σαφές ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα για την πορεία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη καθώς η κατάρρευση της Lehman Brothers θα φαντάζει παιδική χαρά… 

“Είμαστε ακόμη στα άκρα περιμένοντας να πέσει ένα άλλο ντόμινο και η Deutsche είναι ξεκάθαρα το επόμενο στο μυαλό όλων (δίκαια ή άδικα). Φαίνεται ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει…”, δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής στην IG.

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Xρηματιστήριο Αθηνών: Διάλειμμα για ανάσες

admin

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης – Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

admin

Πως ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια

admin

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

Alpha Bank: Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα – Τέλος στα σενάρια στασιμοπληθωρισμού

admin

Η διαπλοκη του Πούτιν στη Γερμανία,το χοιρινό κρέας… και η Σάλκε

admin

ΕΚΤ: Νέα “σύννεφα” πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

admin

Μια μάχη που έβγαλε ηγέτες

admin

N.Roubini: Η Αμερική και η Κίνα σε τροχιά σύγκρουσης

admin