Image default
Ευρώπη

Εγγυήτριες δυνάμεις ΕΕ και ΗΠΑ για την Συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι έχει λάβει εγγυήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων των δύο κρατών.

Παρόλο που τίποτα δεν υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε το παράρτημα της συμφωνίας.

Ο Κούρτι υπογράμμισε ότι θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση όλων των κρατικών εγγράφων και συμβόλων, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων, των διπλωμάτων, των αδειών οδήγησης και των τελωνειακών σφραγίδων. Οι δύο χώρες θα ανταλλάσσουν επίσης μόνιμες αποστολές και de facto πρεσβείες, αλλά με διαφορετικό όνομα. Η εφαρμογή των παραπάνω ήταν εγγυημένη, πρόσθεσε.

«Η Σερβία έχει αποδεχθεί όλα τα παραπάνω, πρόκειται, φυσικά, για μια de facto αναγνώριση που έχει καθιερωθεί σε γραπτή μορφή και σε μη αναστρέψιμο καθεστώς, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εγγυητές της χρονικής μονιμότητάς της. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις είναι σε ισχύ. Τα συνεργαζόμενα κράτη θα λάβουν ώθηση στην αντίστοιχη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ και οικονομική στήριξη», ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα βρίσκονται σε συνομιλίες με την υποστήριξη της ΕΕ από το 2011, τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, μετά τον πόλεμο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας το 1998-1999.

Ωστόσο, η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως αποσχισθείσα επαρχία και οι αναζωπυρώσεις μεταξύ των βαλκανικών γειτόνων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και κυρίως το 2022, επέτειναν τους φόβους για επιστροφή στις συγκρούσεις.

Η συμφωνία του Σαββάτου (18 Μαρτίου) ήρθε μετά από 12ωρες συνομιλίες μεταξύ Κούρτι- Βούτσιτς και αξιωματούχων της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, στην οποία οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει προφορικά μόνο στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το Κόσοβο δεν είχε ευελιξία επί της ουσίας, ενώ η Σερβική πλευρά αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, αν και το Βελιγράδι είχε ισχυριστεί ότι ήταν «πλήρως έτοιμο να το εφαρμόσει».

Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ θα απαιτήσει τώρα και από τις δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, εάν θέλουν να γίνουν κράτη μέλη, προειδοποιώντας για συνέπειες, εάν δεν συμμορφωθούν.

Το σχέδιο 11 σημείων του Φεβρουαρίου αναφέρει ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υποχρεούνται να αναπτύξουν κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβονται η μία την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της άλλης. Το παράρτημα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διατάξεις, καθώς και την πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής παρακολούθησης, της οποίας θα προεδρεύει η ΕΕ.

Ο Κούρτι χαρακτήρισε τη συμφωνία και το παράρτημά της «ισχυρό όπλο» που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το Κόσοβο.

«Τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα νέο έγγραφο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε ένα νέο έγγραφο που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμο. Είναι ένα ισχυρό όπλο για να προχωρήσουμε μπροστά. Με τα προηγούμενα έγγραφα κολλήσαμε, με αυτό το έγγραφο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», είπε μπροστά στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ο Κούρτι προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο δρόμος προς την εξομάλυνση των σχέσεων, η οποία, όπως είπε, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε αναγνώριση, δεν θα είναι εύκολος, καθώς ο Βούτσιτς θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρακάμψει τη συμφωνία.

«Έχουμε γραπτώς ότι η Σερβία συμφωνεί ότι η αιρεσιμότητα θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξομάλυνση, δηλαδή την αναγνώριση. Δεν υπάρχει διεθνής, ευρωπαίος ή αμερικανός αξιωματούχος που να μην λέει ότι πλήρης εξομάλυνση σημαίνει αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε ο Κούρτι.

«Δεν περιμένω έναν εύκολο δρόμο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση, καθώς θα υπάρχουν πολλές παγίδες. Η Σερβία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, θα προβεί ακόμα και σε ανοιχτή απαξίωση της συμφωνίας, ακύρωση και ερμηνεία των συμφωνηθέντων», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μετά το πέρας της συνάντησης του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Βούτσιτς δήλωσε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπέγραψε και δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία τώρα ή τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επειδή «πονάει το χέρι του».

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin