Image default
Αγορές

Πτώση άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών ελέω τραπεζών

Πτώση άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών ελέω τραπεζών

Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (24/3), καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και των τελευταίων ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Όπως και την Πέμπτη, οι τράπεζες ηγούνται των απωλειών. Οι μετοχές του κλάδου καταγράφουν «βουτιά» 3,4% παρά τις διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι το σύστημα είναι σταθερό μετά την πρόσφατη αστάθεια. Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «ουδέτερο» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

H Deutsche Bank σημείωσε πτώση 8%, επεκτείνοντας την πτώση 3,2% την Πέμπτη.

Οι μετοχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχωρούν 1,3% και οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου πέφτουν 0,9%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που αποτιμήθηκε από τις αγορές μετά την έκπληξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται υπό τη σκιά της αύξησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι παγκόσμιες αγορές αφομοιώνουν επίσης τα τελευταία σχόλια της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε την Πέμπτη ότι οι έκτακτες ενέργειες που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη πελατών της Silicon Valley Bank και Signature Bank θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ξανά εν μέσω ανησυχιών για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Στα μάκρο, μηνιαία έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την GfK έδειξε ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έγιναν πιο αισιόδοξα τον Φεβρουάριο, με βελτιώσεις σε πέντε μέτρα που καταγράφει, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων για μελλοντικές οικονομικές καταστάσεις, της δυνατότητας χρηματοδότησης μεγάλων αγορών και της ευρύτερης οικονομικής εικόνας.

«Ο βασικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι ακόμα σε σοβαρή… κατάθλιψη και η διάθεση καθώς και η οικονομία παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν από το lockdown, αλλά λίγη ανθεκτικότητα των καταναλωτών μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ύφεση το 2023», εξήγησε ο Τζο Στέιτον, επικεφαλής στρατηγικής της GfK.

Η ελαφρά ανάκαμψη ωφέλησε τους λιανοπωλητές τον Φεβρουάριο, αναφέρει η Γκαμπριέλα Ντίκενς, ανώτερη οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics.

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με εθνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή. Η εκτύπωση ξεπέρασε τις προσδοκίες της συναίνεσης 0,2% και ξεπέρασε την άνοδο 0,9% του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό για τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν επίσης μειωμένο κατά 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι προοπτικές για το λιανεμπόριο είναι μικτές, είπε η Ντίκενς, με τα νοικοκυριά να αποφεύγουν το πλήγμα 1% στο διαθέσιμο εισόδημα λόγω του συνεχιζόμενου πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και της αναστολής της αύξησης στους φόρους καυσίμων, καθώς και των αυξήσεων στις κρατικές συντάξεις και στον μισθό διαβίωσης. .

Όμως θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από άλλα φορολογικά μέτρα και από την απόσυρση του προγράμματος επιχορήγησης λογαριασμών ενέργειας. Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας δείχνουν αύξηση των απολύσεων τους επόμενους μήνες, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα αρχίσουν να συμπιέζονται, πρόσθεσε η Ντίκενς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,21% στις 440,82 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 1,50% στις 14.983,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,47% στις 7.035,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,47% στις 7.389,74 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,80% στις 26.005 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,71% στις 8.816,73 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 1,72% στις 5.702,98 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Σχετικα αρθρα

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin

    Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

    admin

    Ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    admin

    Ασιατικές αγορές: Rebound, με την ελπίδα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

    admin

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin