Image default
Ευρώπη

Όλαφ Σολτς: Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό

Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι πολύ σταθερό και ανθεκτικό, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να ηρεμήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο καγκελάριος Σολτς εξέφρασε κατηγορηματικά την εμπιστοσύνη του στη Deutsche Bank μετά την πτώση των μετοχών κατά περισσότερο από 11%. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε  για τίποτα», είπε ο Σολτς. Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και «είναι πολύ κερδοφόρα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέρριψε την ευθύνη για την αναταραχή στα χρηματιστήρια στους «κερδοσκόπους» και τόνισε: «Η ευρωζώνη είναι η περιοχή όπου οι τράπεζες είναι οι πιο σταθερές». Έχουμε διδαχθεί από κρίσεις του παρελθόντος, είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Ανάλογη δήλωση έκανε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Ο τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός και ανθεκτικός, κάτι που βοήθησαν και οι μεταρρυθμίσεις της τραπεζικής εποπτείας που ξεκίνησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η εργαλειοθήκη είναι επίσης πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστήριξη ρευστότητας εάν είναι απαραίτητο», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Αλλά, φυσικά, κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικές εβδομάδες ότι η αμερικανική Silicon Valley Bank και η Credit Suisse στην Ελβετία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρές δυσκολίες», πρόσθεσε .

Απαίτηση για την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης

Είναι πιθανό οι αυξανόμενες αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα να δώσουν ώθηση σε ένα έργο που συζητείται εδώ και καιρό. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Χρειάζεται επιτέλους πρόοδος, απαίτησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. «Το περασμένο καλοκαίρι, το Eurogroup συμφώνησε να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση. Περιμένω ότι η Επιτροπή της ΕΕ θα παρουσιάσει τα αντίστοιχα σχέδια πολύ σύντομα. Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε: Η τραπεζική ένωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin