Image default
Τοις Μετρητοίς

Fourlis Group: Iσχυρές προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα έτη

Η παρουσίαση του ομίλου  Fourlis (ΦΡΛΚ) στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) σε συνέχεια της ανακοίνωσης των σημαντικά βελτιωμένων μεγεθών για το 2022 φανερώνει το δίχως άλλο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στη τρέχουσα χρονιά όσο και στα επόμενα έτη. Ανάπτυξη που επ’ ουδενί φυσικά δεν αντικατοπτρίζεται στη τιμή της μετοχής και στη κεφαλαιοποίηση των 180 εκατ. ευρώ (!).

Μερικά από τα πλέον ενδεικτικά στοιχεία που είναι ίσως αποκαλυπτικά για αυτό που έρχεται τόσο στη κερδοφορία του ομίλου όσο και στη τιμή της μετοχής  είναι τα εξής:

> Το πρώτο δεδομένο πηγάζει από την αντιπαράθεση των δύο οικονομικών χρήσεων του 2019 και του 2022. Στο μεν πρώτο έτος το 2019 ο όμιλος έτρεχε μέσα σε μια επιχειρηματική κανονικότητα δίχως να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.  Στο  δεύτερο όμως έτος το 2022 ο όμιλος που μόλις είχε  περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα από μια άκρως επικίνδυνη επιχειρηματικά πανδημική κρίση (2020 -2021), με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα,  βρέθηκε ξαφνικά  μπροστά σε ακόμα πιο ακανθώδη μονοπάτια που μάτωναν όχι μόνο τις πωλήσεις λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στο  πορτοφόλι του καταναλωτή και των εκτενών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα “out of stock” προϊόντα αλλά και το περιθώριο κερδοφορίας λόγω της αύξησης των ενοικίων και την  εκτόξευση του ενεργειακού κόστους με τα τεράστια ΙΚΕΑ που θυμίζουν εργοστάσια και τα 105 Intersport να πρέπει καθημερινά να δουλεύουν  στην «ενεργειακή» εντέλεια.

Και όμως ο όμιλος μέσα σε αυτό το δύστροπο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να διαπρέψει επιχειρηματικά περνώντας  μπροστά κατά 7,52%  στις συνολικές πωλήσεις σε σχέση με το 2019 φτάνοντας αισίως τα 501,4 εκατ. ευρώ από 466,32 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή είναι όμως και η διαφορά στη καθαρή κερδοφορία ανάμεσα στις δύο χρήσεις καθώς η Fourlis παρά τα όποια αυξημένα κόστη που ροκάνιζαν το περιθώριο βρέθηκε τελικά να φέρνει στους μετόχους του 66% παραπάνω κερδοφορία από αυτή του 2019 κλείνοντας στα 19,8 εκατ. ευρώ από 11,93 εκατ. ευρώ.

Όμως το 2019 το Vwap της μετοχής ήταν πάνω από τα 5,40 ευρώ ενώ τώρα εν έτη 2023 βρίσκεται στα 3,47 ευρώ με μια αδιανόητη υστέρηση της τάξεως του 56% την ίδια ώρα που ο τωρινός όμιλος πέρα από τα υψηλότερες επιδόσεις  έχει κάνει επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ έχει μεγαλώσει το δίκτυό του με νέα καταστήματα, έχει προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση των παλιών, έχει  τη Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 300 εκατ. ευρώ και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV)  211 εκατ. ευρώ ενώ αρχίζει παράλληλα και αναπτύσσεται σε έναν πολύ ελπιδοφόρο επιχειρηματικά κλάδο μέσω της  Holland & Barrett. Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε η τιμή της μετοχής να είχε ξεπεράσει προ πολλού τα 5,4 ευρώ και να χτύπαγε τα 6 ευρώ δίνοντας έτσι μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

> Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με τις πρώτες εκτιμήσεις για τους πρώτους δύο μήνες του 2023 όπου η διοίκηση ανέφερε στην ΕΘΕ ότι οι πωλήσεις τρέχουν με διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019 συνεχίζοντας έτσι το εντυπωσιακό ντεμαράζ  που έκανε στο τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

> Το τρίτο δεδομένο έχει να κάνει με την αναφορά  που έκανε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής για  την επίτευξη το 2026 τζίρου πωλήσεων στα 750 εκατ. ευρώ ή +50% από τα 501 εκατ. ευρώ του 2022 με το EBIT περιθώριο να φτάνει το 8%  από… 2,5%.

> Το τέταρτο δεδομένο είναι η σχεδόν εξάλειψη των προβλημάτων τροφοδοσίας από την εφοδιαστική αλυσίδα που υπήρχαν το περασμένο έτος  βελτιώνοντας  έτσι σημαντικά το momentum στο τζίρο αλλά και το μερίδιο αγοράς.

> Πέμπτο είναι η σημαντική πλέον αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους που θα ενισχύσει σταδιακά τη καθαρή κερδοφορία.

> Έκτο και ίσως το πλέον ενδιαφέρον που θα προσδώσει σημαντικές υπεραξίες τόσο στον ίδιο όμιλο όσο φυσικά και στη μετοχή του είναι η  δημόσια εγγραφή και η εισαγωγή της θυγατέρας  Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στο χρηματιστήριο κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να διαπραγματεύεται για παράδειγμα η θυγατέρα ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών  με 300 εκατ. ευρώ και η μάνα να βρίσκεται στα 180 εκατ. ευρώ. Θα μας γράψει η ιστορία.

> Το έβδομο έχει να κάνει με το «λαγό» που μπορεί να βγει στην αύξηση των μεριδίων στις αγορές αθλητικών από τη στρατηγική συνεργασία που έκλεισε ο όμιλος και η Intersport με τις θηριώδεις Nike και Adidas

> Το όγδοο φωτίζει τη Holland & Barrett (H&B) η οποία έχει ξεκινήσει μεν με τρία φυσικά καταστήματα, στο The Mall Athens, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα αλλά έχει σκοπό να τα αυξήσει την επόμενη πενταετία σε 100 – 120 στην Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία. Το επιχειρηματικό ζουμί της υπόθεσης που είναι πολύ πιθανό να αποφέρει σημαντικά κέρδη στη Fourlis  είναι ότι στη χώρα μας το 95% των συμπληρωμάτων διατροφής πωλούνται μόνο στα φαρμακεία. Όταν λοιπόν ο καταναλωτής θα τα βρίσκει στα Holland & Barrett σε  μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων υγιεινής διατροφής και ευεξίας το ποσοστό θα αρχίσει να γέρνει υπέρ του ομίλου.  Άλλωστε είθισται κατά τας γραφάς να μπαίνεις σε ένα φαρμακείο όταν είσαι άρρωστος όχι όταν σφύζεις από υγεία.

> Άνετα το ένατο δεδομένο θα πήγαινε στη διοίκηση του ομίλου Fourlis που ανταποκρίθηκε πλήρως στη τελευταία τριετία στο ρητό… «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Το 2023 λοιπόν που φαίνονται τα πράγματα να αρχίζουν να ξαναμπαίνουν σε μια μερική  κανονικότητα η διοίκηση που έδειξε σημαντικές ικανότητες να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις θα σύρει άνετα τον όμιλο σε υψηλές οικονομικές επιδόσεις.

> Τέλος το δέκα το καλό πάει στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής, όπου εμφανίζει μια «καραμπινάτη» περίπτωση  αξίας με ισχυρό περιθώριο ανόδου. Καταρχήν η τιμή της μετοχής όπως αποτυπώνεται και στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα βρίσκεται ακόμα στα χαμηλά της υγειονομικής κρίσης του 2020 όταν και αποτύπωνε τους δύο τοπικούς πυθμένες το Μάρτιο και τον Οκτώβριο. Η τιμή της μετοχής έχει μείνει πολύ πίσω  και από απόψεως καλύτερων οικονομικών μεγεθών όσο φυσικά και από απόψεως κίνησης της υπόλοιπης αγοράς.

Να φανταστείτε ότι ο Γενικός Δείκτης σε εκείνους τους δύο πυθμένες  έπαιζε στις 550 με 580 μονάδες και τώρα εντοπίζεται σχεδόν 100% πάνω.  Επαναλαμβάνω ότι ο όμιλος όχι απλώς έχει προσπεράσει για τα καλά τα μεγέθη που είχε στις αρχές του 2020 όταν και λάμβανε τιμές στα 6 ευρώ αλλά βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Διαγραμματικά το ισχυρό πάτημα που φαίνεται να δημιουργείται στην περιοχή βάσης των 3,30 με 3,20 ευρώ έχει ανοίξει τον ανηφορικό μεσοπρόθεσμο δρόμο για τα 4,20 ευρώ και μετά για τα 5 ευρώ, όπου προσέχετε  το 2019 έπαιζε το ρόλο πυθμένα.

Η ανοδική κίνηση της μετοχής αναμένεται να πάρει έντονες διαστάσεις μετά και τη καταστρατήγηση του καθοδικού στροφέα “M” στα 3,94 με 4 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 24, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.: Επτά ισχυροί λόγοι για ανοδική διαφυγή

admin

Κοινόχρηστα-απολυμάνσεις … 26εκ. €

admin

Τράπεζες: Κοντά στο άνω όριο της συνολικής κεφαλαιοποίησης για το 2023

admin

Energy vs Technology

admin

Που πάνε τα λεφτά τους οι Αμερικανοί καταθέτες;

admin

ΧΑ: Αυτοδύναμη άνοδος

admin

Fourlis Group: Ετοιμάζεται να σπριντάρει

admin

ElvalHalcor: Το φθηνό της μετοχής

admin

Aegean Airlines: Προβάρει τα 10 ευρώ στη μετοχή της

admin

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Business As Usual

admin

Τεχνολογικός πειρασμός

admin

Άνοδος με το χρέος στα ύψη

admin