Image default
Ευρώπη

 Tik Tok: Θα πωληθεί ή θα κλείσει στις ΗΠΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσιου, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου την Πέμπτη, καθώς οι φωνές που τάσσονται υπέρ της αναγκαστικής πώλησης ή της απαγόρευσης της δημοφιλούς πλατφόρμας στις ΗΠΑ, πληθαίνουν.

Η ακρόαση είχε σκοπό να δώσει στον επικεφαλής του TikTok την ευκαιρία να κατευνάσει τις ανησυχίες των νομοθετών σχετικά με τις πολιτικές απορρήτου δεδομένων της εφαρμογής και τους δεσμούς της με την Κίνα μέσω της μητρικής της εταιρείας Bytedance.

Αλλά μετά από ώρες σκληρής «ανάκρισης», η κατάθεσή του πιθανότατα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Θα χαρακτηρίζαμε τη σημερινή μαρτυρία του Διευθύνοντος Συμβούλου της TikTok, Σου Ζι Τσιου, ως μια στιγμή “καταστροφής” που πιθανότατα θα πυροδοτήσει περισσότερες πιέσεις για απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εάν η εταιρεία δεν θέλει να κάνει spin και να πουλήσει την αμερικανική μονάδα», δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush.

Βουλευτές και γερουσιαστές φάνηκαν απογοητευμένοι από τις παρατηρήσεις του CEO της TikTok. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων του TikTok και απειλεί με απαγόρευση εάν αυτό δεν συμβεί. Η ακρόαση της Πέμπτης πιθανότατα έδωσε στους νομοθέτες ακόμη περισσότερο καύσιμο για το επιχείρημα υπέρ της πώλησης ή της απαγόρευσης.

«Δεν νομίζω ότι έκανε νέους φίλους σήμερα και άλλαξε γνώμη», δήλωσε ο Μάθιου Σέτενχελμ, ανώτερος δικαστικός και κυβερνητικός αναλυτής της - Intelligence. «Αυτή θα ήταν πάντα μια πολύ δυσάρεστη μέρα για το TikTok».

Η πλειονότητα των ερωτήσεων επικεντρώθηκε σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και στους δεσμούς του TikTok με την Κίνα. Οι νομοθέτες εξέτασαν επίσης τη στρατηγική του TikTok για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου στην πλατφόρμα και τα σχέδια για αύξηση της ασφάλειας για τα παιδιά που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Ωστόσο, οι νομοθέτες φάνηκαν απογοητευμένοι με τις απαντήσεις του επικεφαλής σε πολλές από τις ερωτήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, νομοθέτες και από τα δύο κόμματα πίεσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο να απαντήσει σε περίπλοκες ερωτήσεις με ένα απλό «ναι» ή «όχι».

«Δεν με καθησυχάζει τίποτα από όσα είπατε μέχρι στιγμής. Και νομίζω ότι ειλικρινά, η μαρτυρία σας έχει εγείρει περισσότερα ερωτήματα για μένα παρά απαντήσεις» του είπε η βουλευτής Λίζα Μπλαντ Ρότσεστερ, Δημοκρατική από το Ντέλαγουερ.

Τι θα γίνει

Χωρίς ριζική αλλαγή στη συζήτηση, το status quo διατηρείται. Που σημαίνει ότι τώρα τίθεται το ίδιο ερώτημα: Είναι πιο πιθανό το TikTok να αναγκαστεί να οδηγηθεί στην πώληση ή να απαγορευτεί εντελώς;

Το TikTok έχει τώρα 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως στις ΗΠΑ, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απαγόρευσής του είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση.

Ωστόσο, οι τύποι των ερωτήσεων που έκαναν οι νομοθέτες έδωσαν μια σαφή εικόνα ότι πολλοί από αυτούς, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης.

Ταυτόχρονα, η πώληση είναι δύσκολη και η λίστα των διαθέσιμων αγοραστών είναι μικρή, ανέφερε προηγουμένως το Business Insider. Ωστόσο, η Κίνα πιθανότατα θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε είδους αναγκαστική πώληση, ειδικά σε αυτή που περιλαμβάνει την πώληση του αλγόριθμου συστάσεων περιεχομένου του TikTok σε μια οντότητα των ΗΠΑ. Αυτό θα μείωνε σημαντικά την αξία της εταιρείας.

Η ρύθμιση ως διέξοδο;

Το Κογκρέσο έχει στα σκαριά ορισμένα νομοσχέδια που στοχεύουν στη θέσπιση περιορισμών για το TikTok και άλλες εφαρμογές, όπως ο νόμος RESTRICT του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Mark Warner. Αυτός θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ρυθμίσει και να απαγορεύσει την τεχνολογία ξένης παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του TikTok. Ωστόσο, η απόφαση θα είναι τελικά του Προέδρου Μπάιντεν.

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin