Image default
Ευρώπη

Ελβετία: Η συντριπτική πλειοψηφία λέει όχι στην διάσωση της Credit Suisse με κρατικό χρήμα

Την διάσπαση της νέας υπερ-τράπεζας που προέκυψε μετά  την επείγουσα εξαγορά διάσωσης της Credit Suisse από την UBS, επιθυμούν περισσότερο  τα τρία τέταρτα των Ελβετών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη μεγαλύτερη εταιρεία δημοσκοπήσεων της χώρας, την GfsBern

Σύμφωνα με του Financial Times, ενισχύονται οι φωνές που ζητούν την επανεξέταση της συμφωνίας – ακόμη και πιθανή ανατροπή της- αλλά  και νόμο που θα προβλέπει τη μόνιμη ανάκληση των μπόνους των υπαλλήλων της Credit Suisse προς όφελος των φορολογουμένων, αναφέρουν οι Financial Times.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 83% των ψηφοφόρων συμφωνεί “απόλυτα” ότι η διοίκηση της Credit Suisse πρέπει να “λογοδοτήσει”, ενώ το 71% συμφωνεί απόλυτα ότι τα κέρδη δεν πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά, ενώ εμπλέκονται χρήματα των φορολογουμένων.

Δημοψήφισμα κατά των εξουσιών έκτακτης ανάγκης

Η διάσωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν μεσολάβησης της ελβετικής κυβέρνησης, με τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης.

Η  πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί  ότι η  κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα με τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να εξοβελίσει τους κατόχους ομολόγων AT1, μέτρο που προκάλεσε την οργή των επενδυτών και έθεσε τους μετόχους στο περιθώριο.

Οι επενδυτές της Credit Suisse απειλούν με μαζικές αγωγές και …οδοφράγματα

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – 52% – δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το μοντέλο άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, μόλις 100.000 υπογραφές θα χρειάζονταν για να προκληθεί εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα ήταν συνταγματικά δεσμευτικό

«’Αλλο οι επενδύσεις, άλλο οι καταθέσεις»

Το 47% των ερωτηθέντων συμφώνησε απόλυτα ότι “Η UBS είναι πλέον πολύ μεγάλη. Θα πρέπει να διασπαστεί λόγω των κινδύνων”.

Το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι η επενδυτική τραπεζική θα πρέπει να διαχωριστεί μόνιμα από τις υπηρεσίες καταθέσεων με νόμο.

Άσκηση βέτο

Την ίδια στιγμή, τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη διάσωση

Το ελβετικό κοινοβούλιο -το οποίο συνεδριάζει μόνο κάθε λίγους μήνες- πρόκειται να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση τον Απρίλιο με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να κινδυνεύει να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, το δεξιό λαϊκιστικό SVP, το οποίο ελέγχει το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην επέκταση της ενίσχυσης της ρευστότητας της UBS και της Credit Suisse από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα, εάν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί για τη διάσπαση της νέας  τράπεζας αλλά για την λήψη μέτρων της επιστροφής των μπόνους από τους τραπεζίτες της Credit Suisse.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε επίσης ότι θα απαιτήσει νέα τραπεζική νομοθεσία. “Θα τεθούν επί τάπητος σκληρά μέτρα”, υποσχέθηκε το κόμμα στους υποστηρικτές του. “Πρέπει να θεσπιστούν νόμοι που θα βάζουν τέλος στην κουλτούρα της ανευθυνότητας”.

Σχετικα αρθρα

Τι μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο; Ένας συνδυασμός ευρώ, γιουάν, ψηφιακών νομισμάτων και «κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα»

admin

AirlineRatings: Οι δέκα καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο

admin

Αβγατίζουν οι αεροπορικές, «καθηλωμένα στο έδαφος» τα αεροδρόμια

admin

Οι 16 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο

admin

ΗΠΑ: Τέλος στο «δράμα του χρέους», υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Μπάιντεν

admin

Οι online τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα των καταθέσεων

admin

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin