Image default
Οικονομία

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

Τι πιθανότητες υπάρχουν η Deutsche Bank να μετατραπεί στην «επόμενη Credit Suisse»; Γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα έγινε το τελευταίο «θύμα» της τραπεζικής κρίσης.

Η Deutsche Bank αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο της τραπεζικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ και κάνει εμφανή την παρουσία της στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάρρευση της Credit Suisse, ενώ οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου εντείνονται.

Η μετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας διολισθαίνει έως και 15% (πλέον χάνει 8,5%), στις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει μέσα σε τρία χρόνια (από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020) και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας -γνωστό και ως CDS– εκτινάσσεται στις 220 μονάδες βάσης, ενισχυμένο σημαντικά, κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης μέσα σε μερικές μόλις ώρες. Αν και το νούμερο είναι «φουσκωμένο» για μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, είναι ακόμα πολύ μακριά από τα υψηλά της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα. Το μονοετές CDS της ελβετικής τράπεζας ξεπέρασε τις 3000 μονάδες βάσης στο αποκορύφωμα της αναταραχής.

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση των αγορών, όπου πρώτα πουλάς και μετά κάνεις ερωτήσεις» εξηγεί ο Πολ ντε λα Μπάουμε, αναλυτής της FlowBank. «Οι traders δεν έχουν διάθεση για ρίσκο, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους, δεδομένου του υπάρχοντος τραπεζικού ρίσκου και του τι συνέβη με την Credit Suisse.. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα βαρύτερο γεγονός για τις αγορές» υπογράμμισε μιλώντας στο πρακτορείο -.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Morgan Stanley: Η νομισματική πολιτική αρχίζει να «δαγκώνει» – Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές να αποφύγετε και ποιες να αγοράσετε

Το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά κρίσεων και είναι ο μεγαλύτερος χαμένος μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών την Παρασκευή. Οι αναλυτές προσπαθούν να αιτιολογήσουν το selloff, το οποίο ώθησε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να υποστηρίξει δημόσια την τράπεζα της χώρας του.

Η μετοχή της Deustche Bank έχει διαγράψει τα κέρδη που έχει καταγράψει τελευταίους έξι μήνες και η εξήγηση στο ερώτημα «γιατί πουλάνε οι επενδυτές;», δίνεται από την έκθεσή της στα αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Στούαρτ Γκράχαμ, αναλυτή της Autonomous Research. Πάντως, όπως αναφέρει ο αναλυτής, και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι «απολύτως γνωστοί» και «όχι ιδιαίτερα τρομακτικοί».

«Η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse. Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τη φερεγγυότητα της Deutsche» επεσήμανε, ωστόσο ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης δέχεται πιέσεις, με την μετοχή της γερμανικής Commerzbank, της ισπανικής Banco de Sabadell και της γαλλικής Societe Generale, να αποδυναμώνονται σχεδόν άτακτα. Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 5,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,8% και τις 438 μονάδες.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BofA: Πιστωτική κρίση συνεπάγεται ύφεση – Πουλήστε στην τελευταία αύξηση επιτοκίων

Παράλληλα, ο Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered, αν και σημειώνει ότι τα χειρότερα της τραπεζικής κρίσης έχουν περάσει, θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία πρέπει να διευθυνθούν. Σε κάθε περίπτωση, «οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί έναντι των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου και προτιμούν να αναζητούν την ασφάλεια, περιμένοντας τις εξελίξεις», υποστηρίζει ο Πιερ Βεριέτ, αναλυτής της ActivTraders. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι προοπτικές της οικονομίας και το πώς η οικονομία και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την ύφεση» τονίζει ο Τζέιμς Άθεϊ, επενδυτής της Abrdn, ο οποίος κάνει λόγο για μια εύθραυστη κατάσταση.

«Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και λίγο καιρό, με παρόμοιο τρόπο όπως ήταν η Credit Suisse», δήλωσε ο Στούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital. «Έχει περάσει από διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές ηγεσίας προσπαθώντας να επανέλθει σε σταθερές βάσεις, αλλά μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει πραγματικά αποδώσει» συμπλήρωσε. «Είμαστε ακόμη σε εγρήγορση, περιμένοντας να πέσει άλλο ένα κομμάτι στο ντόμινο και η Deutsche Bank είναι ξεκάθαρα το επόμενο στο μυαλό όλων (δίκαια ή άδικα), ισχυρίζεται ο Κρις Μπισό, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG. «Η επιφυλακτικότητα παραμένει και σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θέλει να μπει στο ρίσκο του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Γιαν Φον Γκέρικ.

Μετά την ολοκλήρωση μιας αναδιάρθρωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Deutsche Bank ανακοίνωσε 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης CET1 – ένα μέτρο της φερεγγυότητας της τράπεζας – διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης 119%.

Τι λέει η Citi για τις πιέσεις στη Deutsche Bank και τα CDS

Πληθώρα ερωτημάτων δέχθηκε η Citi από πελάτες της σχετικά με το γιατί οι τράπεζες διαπραγματεύονταν τόσο αδύναμα σε CDS με ορισμένες σημαντικές κινήσεις ευρύτερα στα SUB CDS. «Η απάντηση είναι ότι πιστεύουμε ότι ενσωματώνει μια σειρά παραγόντων, όπως: i) μια αντίδραση στο σημαντικό ράλι μετά τη λύση της Credit Suisse και την αδυναμία της προηγούμενης εβδομάδας, ii) μια γενική αποστροφή κινδύνου δεδομένων των ζητημάτων στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Yellen έπρεπε να αλλάξει τη ρητορική της εντός 24 ωρών για να παράσχει πιθανή περαιτέρω βοήθεια στους καταθέτες, iii) τη βάση των μετρητών-CDS (καθώς τα CDS είναι γενικά μια φθηνή αντιστάθμιση από τα μετρητά), iv) πιθανές ανάγκες αντιστάθμισης αντισυμβαλλομένου, vi) σχετικά μικροί όγκοι και vii) καθώς οδεύουμε προς το Σαββατοκύριακο (δεδομένου του τι συνέβη τα τελευταία 2 Σαββατοκύριακα!). Όλα αυτά είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε και, όπως έχουμε επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό που συμβαίνει στην αγορά περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία, αλλά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε χαμηλότερες ρυθμίσεις και κανόνες».

Ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά. Τους ξεκαθάρισε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει αντέξει λόγω του ισχυρού ρυθμιστικού καθεστώτος και τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρωθούν τα σχέδια για μια τραπεζική ένωση. Επεσήμανε επίσης ότι η ΕΚΤ παραμένει αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. «Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Την πεποίθησή του πως «οι τράπεζες στην ευρωζώνη είναι οι πιο ανθεκτικές», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα και η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, λίγο μετά την ενημέρωση που είχαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα εντός και εκτός ευρωζώνης.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά», ανέφερε.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη Deutsche Bank.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς. «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», έσπευσε να συμπληρώσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

admin

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

admin

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

admin

Υπ. Οικονομικών: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

admin

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Κάτω από 3 ώρες η διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι τιμές στα διόδια

admin

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες

admin

Αεροδρόμια: Ετήσια αύξηση 14,4% στην επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο 2024

admin

RND: Οι Τούρκοι δεν έρχονται νύχτα στην Ελλάδα, αλλά στο φως της ημέρας

admin

Ελληνική Ένωση Καφέ: Αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin