Image default
Ευρώπη

Mr Zara: Σε… αγώνα δρόμου για να ξοδέψει τα δισεκατομμύριά του

Να έχεις δισεκατομμύρια και…να μην ξέρεις τι να τα κάνεις. Αξίζει να τα «χαρίσεις» στην εφορία;  Ο Ισπανός μεγιστάνας Αμάνσιο Ορτέγκα έχει έναν «πονοκέφαλό» που  οι περισσότεροι  δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν. Κάθε χρόνο, ο Mr. Zara, o μεγαλύτερος μέτοχος της  Inditex, πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου και να επενδύσει ταχύτατα τα δισεκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει από τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης προσιτής μόδας στον κόσμο – ή διαφορετικά να παραδώσει ένα κομμάτι των εσόδων του σε φόρους.

Η Ισπανία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει πλήρη φορολόγηση του πλούτου, εκτός εάν τα familiy office που διαχειρίζονται τα εισοδήματα τα επενδύσουν εντός 12μηνου  σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «οικονομική δραστηριότητα».

Καθώς η συνεχιζόμενη επιτυχία της Zara γεμίζει τα ταμεία του Ορτέγκα, η υποχρέωσή του να τα επενδύσει ταχύτατα αποτελεί πρόκληση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Inditex ανακοίνωσε αύξηση 29% στις αποδόσεις της, παρέχοντας στον 86χρονο μεγιστάνα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το family office του Ortega, Pontegadea,έχει έναν χρόνο για να επενδύσει αυτά τα χρήματα αυτά  με τρόπο ώστε να θεωρείται ότι δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα, όπως ακίνητα και ενεργειακές υποδομές ή μερίδια τουλάχιστον 5% σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα μετρητά δεν θεωρούνται “οικονομική δραστηριότητα” και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ενώ αρκετές ισπανικές περιφέρειες που ηγείται η αντιπολίτευση έχουν δημιουργήσει εκπτώσεις που είτε μειώνουν τον φόρο πλούτου είτε τον καταργούν, η Γαλικία, όπου εδρεύει ο Ορτέγκα, επιβάλλει εισφορά που φτάνει το 2,5%. Αυτό, επιπλέον του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων.

Από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη

Λόγω αυτού του περιορισμού , η Pontegadea να διοχετεύει τα μερίσματα της Inditex – περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2001, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το - – σε προσεκτικά επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως αστικά ακίνητα.

Έτσι, ο Mr Zara, απέκτησε εμβληματικά ακίνητα όπως το Haughwout Building της Νέας Υόρκης, το Southeast Financial Center στο Μαϊάμι, το Royal Bank Plaza στο Τορόντο και το - Building στο Λονδίνο. αλλά και εμπορικά ακίνητα σε πόλεις από τη Βαρκελώνη έως το Σιάτλ που τεα νοικιάζει στο Facebook, την Amazon.com Inc., τη Zara, ακόμη και sτην ανταγωνίστρια H&M.

Όλα αυτά ανέδειξαν τον αυτοδημιούργητο μεγιστάνα της μόδας σε έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη. Τα περιουσιακά του στοιχεία αποτιμήθηκαν σε 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Η Pontegadea έχει έκτοτε δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 10 ακίνητα στη Βόρεια Αμερική και τη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το -.

Δυσκολία να βρει τις κατάλληλες επενδύσεις

Παρόλο που ο Ορτέγκα έχει διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις, άνθρωποι που γνωρίζουν δήλωσαν ότι πλέον η εύρεση κατάλληλων επενδύσεων με τις ολοένα και αυξανόμενες εισπράξεις της γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Πώληση παλτών από πόρτα σε πόρτα

Για τον Ορτέγκα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει τώρα απέχουν πολύ από εκείνα που αντιμετώπιζε όταν ξεκινούσε τη δεκαετία του 1960.

Γιος εργάτη των σιδηροδρόμων, ο ίδιος και η τότε σύζυγός του, μια μοδίστρα, άρχισαν να παράγουν παλτά και να τα πωλούν από πόρτα σε πόρτα. Στη συνέχεια, εντοπίζοντας γρήγορα τις δημοφιλείς τάσεις της πασαρέλας και μετατρέποντάς τες σε προσιτά ρούχα του εμπορίου, έχτισε την αυτοκρατορία του.

Τα Zara έχουν πλέον καταστήματα σε όλο τον κόσμο και μια αγοραστική αξία περίπου 92 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδα του έτους που έληξε στις 31 Ιανουαρίου ήταν 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2017, ο Ορτέγκα έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Με καθαρή περιουσία περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τώρα βρίσκεται τώρα στο Νο. 15, σύμφωνα με το - Billionaires Index .

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin