Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε απροσδόκητα, σε υψηλά έτους, παρά την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 91,2 τον Μάρτιο από 88,4 τον προηγούμενο μήνα, πολύ ανώτερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν μικρή πτώση..

«Παρά τις αναταράξεις σε ορισμένες διεθνείς τράπεζες, η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Η γερμανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες, ακόμη και όταν οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ήπια ύφεση στο εξάμηνο έως τον Μάρτιο. Όμως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές και έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή που τα επιτόκια εκτοξεύονται και ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Την Παρασκευή, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας- η Deutsche Bank – βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ακόμη ξεπουλήματος. Οι μετοχές της σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να σπεύδει να την υπερασπιστεί. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας.

Πέρα από τα τραπεζικά προβλήματα, ο κυρίαρχος μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας εξακολουθεί να παραπαίει. Ένας δείκτης των διευθυντών αγορών την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα καθοδηγείται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, ενώ η βιομηχανία στερείται δυναμικής.

- -

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους κανόνες για τη φορολογία των αυτοκινήτων

admin

BHP Billiton: Επί 13 χρόνια χιλιάδες υπάλληλοι έπαιρναν λιγότερη άδεια ή μικρότερες απολαβές «λόγω λάθους»

admin

Τι μπορεί να κρατήσει μακριά τον Έλον Μασκ από το Twitter; Η Κίνα

admin

Δανία: Κρατικό το 20% των σχεδιαζόμενων υπεράκτιων αιολικών πάρκων

admin

Αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ολλανδία

admin

Ιρλανδία: Μόλις 3 εταιρείες πληρώνουν το 1/3 των συνολικών εταιρικών φόρων

admin

Έλον Μασκ: Είναι (ξανά) ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

admin

25 χρόνια ΕΚΤ: Οι σταθμοί στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας (infographic)

admin

ΗΠΑ: «Πέρασε» από την Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin

«Made in Italy»: 1 δισ. ευρώ «προίκα», για το όραμα της Μελόνι

admin

Γερμανία: Ο μεγιστάνας του κρέατος και η ποδοσφαιρική ομάδα που προωθούσαν την ατζέντα του Πούτιν

admin

ChatGPT: Ο επικεφαλής της OpenAI θέλει γραφεία στην Ευρώπη

admin