Image default
Οικονομία

Στη δίνη των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ

«Η αστάθεια στην αγορά προφανώς και μας απασχολεί, ωστόσο ξέρουμε πως όποτε βγει το επόμενο ομόλογο, θα μοσχοπουλήσει» αναφέρει αρμόδια πηγή, με φόντο τις ισχυρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.  

Αν και μια τουλάχιστον εστία ανησυχίας για τις αντοχές των τραπεζών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι η έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα- τα οποία λόγω αύξησης επιτοκίων βλέπουν τις τιμές τους να κατρακυλούν- οι αποδόσεις τους υποχωρούν. Είναι ενδεικτικό ότι αυτήν τη στιγμή το ελληνικό 10ετές βρίσκεται 1 ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν “καίγεται” να ξαναβγεί στις αγορές, έχοντας ήδη καλύψει περίπου το 60% των φετινών των δανειακών αναγκών και διαθέτοντας ένα “κομπόδεμα” 36 δισ ευρώ. Το “μυστικό” δεν είναι μόνο ότι αξιοποιήθηκαν ως τώρα τα ταμειακά διαθέσιμα με φειδώ, αλλά ότι από πληρωμές του 2023 που έγιναν πρόωρα τον περασμένο Δεκέμβριο, από υποεκτιμήσεις εσόδων κι από ετεροχρονισμένες εισπράξεις όπως αυτή της τελευταίας δόσης του ESM, δημιουργήθηκε ένα “μαξιλάρι” περίπου 4,2 δισ ευρώ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ στην επενδυτική κοινότητα το καλαντάρι των επόμενων εκδόσεων για το 2023. Φυσικά δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες ούτε για τη διάρκεια των εκδόσεων, ούτε για τα ζητούμενα ποσά, ωστόσο ακόμα κι έτσι είναι ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Το μεγάλο στοίχημα ήταν και παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Η ανατροπή του χρονοδιαγράμματος των εκλογών, έχει βγάλει από το τραπέζι το σενάριο της αναβάθμισης πριν από το δεύτερο εξάμηνο, το οποίο ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής αισιόδοξο. Με αυτό το δεδομένο, η αξιολόγηση από την S&P στις 21 Απριλίου και η αντίστοιχη από τη FITCH στις 9 Ιουνίου, αναμένεται να περάσουν άκαρπες, αν και θα έχει ενδιαφέρον το αν και πώς σταθμίζουν το πολιτικό ρίσκο και το σενάριο των διαδοχικών εκλογών. 

Το βασικό σενάριο είναι να πατήσουν οι Οίκοι Αξιολόγησης το “κουμπί” της αναβάθμισης το τελευταίο τετράμηνο του 2023. Τα φώτα πέφτουν στους 3 από τους 4 Οίκους, καθώς η MOODY’S, που “ξαναμιλά” στις 15 Σεπτεμβρίου, κρατά την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Το πρώτο crash test θα γίνει από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου κι έναν μήνα μετά (20 Οκτωβρίου) θα ξαναπάρει τη σκυτάλη η S&P. Το τελευταίο ραντεβού της χρονιάς είναι την 1η Δεκεμβρίου με τη FITCH. 

Υπάρχει και “μαύρο” σενάριο, το οποίο σχετίζεται με το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, δηλαδή με απλά λόγια με το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Σε αυτό το σενάριο, η αναβάθμιση θα “σέρνεται” μέσα στο 2024, σε συνθήκες νέας δημοσιονομικής πραγματικότητας, με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως υπενθυμίζει αρμόδια πηγή, στο τέλος της επόμενης χρονιάς, τελειώνει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ κι αν η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ως τότε την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα που θα διακρατεί η ΕΚΤ θα ξαναγίνουν “κουρελόχαρτα”, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin