Image default
Πολιτική

Γερμανία: «Απρόσμενη επίθεση φιλίας» – Τι σχολιάζουν τα ΜΜΕ για την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ελλάδα

H τουρκική «επίθεση» φιλίας προς την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου μετά τις «ευχές» από Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια αντίστοιχα για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστατης το περασμένο Σάββατο.

Στον γερμανικό τύπο δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο. Πού οφείλεται άραγε αυτή η ξαφνική γαλήνη;

Η Stuttgarter Nachrichten περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το… όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου. Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση. «Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες».

Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου. »Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία», συμπληρώνεται.

Kαι το RND καταλήγει: «Ουδείς γνωρίζει, όμως, αν η επαναπροσέγγιση θα διαρκέσει αυτή τη φορά και θα οδηγήσει σε επίλυση των διμερών ζητημάτων. Σε πρώτη φάση θα γίνουν εκλογές και στις δύο χώρες (…) και μετά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο δύσκολων γειτόνων»

Ειδήσεις σήμερα:



«Πυροβόλησε τα παιδιά πισώπλατα» λέει για τον πιστολέρο η μητέρα του 16χρονου που τραυματίστηκε

Πληθυσμιακή «έκρηξη» για τα υβριδικά αγριογούρουνα στην Ελλάδα – Ποιοι οι κίνδυνοιΣώτη Τριανταφύλλου στον Δανίκα: Η Γαλλία είναι παράδεισος γεμάτος γκρινιάρηδες και αχάριστους

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Τα ονόματα και τα βιογραφικά των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές – Τα βιογραφικά τους

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσίασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές – Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

admin

Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, προτείνει η ΟΝΝΕΔ για το δημογραφικό

admin

Δένδιας: Με στίχους από ποίημα του Λόρδου Βύρωνα η ομιλία του για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

admin

«Πυρά» Παπανώτα κατά Πανόπουλου: Βασιλικότερος του βασιλέως ο πιτσιρικάς;

admin

Δείτε live: Η παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη – Βίντεο και φωτογραφίες

admin

Στη Δυτική Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο, η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του απολιθωμένου δάσους

admin

Σύνοδος Πρυτάνεων – Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

admin

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

admin

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

admin

Υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Άρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις προσεχείς ευρωεκλογές

admin