Image default
Ευρώπη

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

Η Ολλανδία ζητά να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό, δήλωσαν ο υπουργός Υποδομών Mark Habers και η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Liesje Schreinemacher στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Νερό στη Νέα Υόρκη, όπου υποσχέθηκαν οικονομική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από την Ολλανδία και το Τατζικιστάν, είχε ως στόχο να παράσχει μια πλατφόρμα συζήτησης θεμάτων για το νερό. Αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, παλεύουν σήμερα με την έλλειψη νερού και αναζητούν τρόπους για τη βιώσιμη επαναχρησιμοποίηση του νερού.

«Προβλήματα με το νερό υπάρχουν παγκοσμίως, αλλά σίγουρα και στη χώρα μας. […] Το νερό είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μου αρέσει το γεγονός ότι η διάσκεψη θα τελειώσει με ένα πρόγραμμα δράσης: ο χρόνος των ωραίων λόγων έχει τελειώσει, τώρα τα ίδια τα μέρη πρέπει να πιάσουν δουλειά!», δήλωσε ο Habers.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση της «Ατζέντας δράσης για το νερό», η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 669 δεσμεύσεις για έργα προς ορθότερη διαχείριση του  νερού.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Ολλανδία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τη νέα πρωτοβουλία «Το νερό στο επίκεντρο της δράσης για το κλίμα» με 50 εκατ. ευρώ.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστροφών και τον μετριασμό του κινδύνου καταστροφών που σχετίζονται με το νερό σε ευάλωτες κοινότητες στην Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και την Ουγκάντα. Η χώρα ανακοίνωσε επίσης μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία International Panel for Deltas and Coastal Areas (IPDC), η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων σε θέματα που σχετίζονται με το νερό μεταξύ των χωρών.

«Αυτές οι δράσεις είναι απαραίτητες στην Ολλανδία, αλλά σίγουρα και διεθνώς. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι το θέμα των υδάτων βρήκε απήχηση σε τόσες πολλές χώρες. Κυβερνήσεις, ομάδες συμφερόντων και εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν εδώ και να μιλήσουν μεταξύ τους αυτή την εβδομάδα. Τώρα είναι θέμα επιμονής και αλληλοσυγκέντρωσης, ώστε όλες οι πρωτοβουλίες να οδηγήσουν πραγματικά σε καλύτερη χρήση του νερού», δήλωσε η Schreinemacher.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin