Image default
Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Η επίδραση του καιρού κινεί ανοδικά τις τιμές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου το πρωί της Δευτέρας, μετά από δύο εβδομάδες πτώσης.

Ειδικότερα, στις 11:23 (ώρα Ελλάδας) οι τιμές σημείωσαν αύξηση πάνω από 3,5%, φτάνοντας στα 42,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είχε προηγηθεί αύξηση έως και 4,1%.

Η ανοδική κίνηση αποδίδεται στον άστατο καιρό, καθώς οι προγνώσεις για αυτή την εβδομάδα «βλέπουν» πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να διατηρήσει την ανοδική πορεία στις τιμές βραχυπρόθεσμα, σημειώνει το πρακτορείο - υπογραμμίζοντας πως παρόλο που τα διαστήματα με ψυχρό καιρό έχουν μικρή διάρκεια, τείνουν να διατηρούν τις τιμές του φυσικού αερίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή- αν και έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα που είδαμε στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Αύγουστο.

Η θερμοκρασία σε όλη την ήπειρο προβλέπεται να σημειώσει νέα πτώση αυτή την εβδομάδα. Μαζί με κάποια συντήρηση του έργου στη Νορβηγία τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να υπάρξει ανοδική πορεία για τις βραχυπρόθεσμες τιμές. Ενώ η περίοδος του κρύου αναμένεται να είναι σύντομη, οι συχνές κρυάδες διατηρούν τα αέρια πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή του χρόνου.

«Οι κινητήριες δυνάμεις των τιμών της Δευτέρας είναι το κρύο και οι ανησυχίες για το Freeport (εργοστάσιο εξαγωγής LNG στο Τέξας που αντιμετωπίζει δυσκολίες στις αποστολές)», εξηγεί ο James Waddell της Energy Aspects, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε διαταραχή θα αυξάνει τις τιμές.

Πάντως, αν και μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία την ενεργειακή κρίση, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ξανά. 

Το βάπτισμα του πυρός για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική μπορεί να είναι ακόμη μπροστά, εφέτος. Είναι η πρώτη χρονιά που η ΕΕ ουσιαστικά μένει σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Οι χώρες μέλη της ΕΕ εξαρτώνται περισσότερο από τις προμήθειες LNG και, συνεπώς, και από τις διακυμάνσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές. Και ένας παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ: η ζήτηση από την Κίνα.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin