Image default
BLOOMBERG

Bloomberg: Η Σνάμπελ πίεζε για αναφορά μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ

Την ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων φέρεται πως είχε πιέσει να σηματοδοτεί η ανακοίνωση της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το -, η Σνάμπελ, με αρμοδιότητα τις αγορές, τάχθηκε κατά της αποφυγής συγκριμένων διατυπώσεων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των συνεδριάσεων.

Αντ’ αυτού η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε σε μίαωμόνο  ρητή διαβεβαίωση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια εάν οι προβλέψεις της Τράπεζας αποδειχθούν ρεαλιστικές σε εύθετο χρόνο. Την εβδομάδα που ακολούθησε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε επίσης τη δέσμευσή της για περαιτέρω μελλοντική σύσφιξη.

Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η θέση της Σνάμπελ ρίχνει νέο φως στις διαβουλεύσεις της πρώτης μεγάλης κεντρικής τράπεζας η οποία κλήθηκε να εκδώσει απόφαση για το κόστος δανεισμού μετά τις έντονες αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ,  η θέσης της θα μπορούσε να υποδηλώνει την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην υγεία των τραπεζών της ευρωζώνης, όπως γίνεται αντιληπτή από το πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις αλληλεπιδράσεις της ΕΚΤ με τους επενδυτές.

Με τον ρόλο αυτό η Σνάμπελ ηγείται των σχετικών συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Παράλληλα, σηματοδοτεί και το πώς αντιλαμβάνεται την απειλή του πληθωρισμού ένας από τους πλέον “ιέρακες” αξιωματούχους της ΕΚΤ. Υπό αυτή την έννοια, η θέση της Σνάμπελ υπογραμμίζει μία ενδεχόμενη προσέγγιση που περιλάμβανε η δήλωση Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει “κανένας συμβιβασμός μεταξύ σταθερότητας των τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”.

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

Σχετικα αρθρα

To Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

Gap: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα τριμήνου

admin

Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

admin

Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

admin

Rolex-Patek Philippe: Σε ποια μοντέλα υποχώρησαν οι τιμές τον τελευταίο μήνα

admin

Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο

admin

Marks & Spencer: Επιστροφή στο μέρισμα φέρνει η αύξηση των πωλήσεων – Εκτίναξη της μετοχής

admin

Συνεχίζει να σκοτώνει η COVID με ρυθμό 1 άνθρωπο ανά 4 λεπτά

admin

Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

admin

Bernard Arnault: Πώς ο Mr Louis Vuitton έχασε 11 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πουλήστε τις μετοχές, κρατήστε τα μετρητά

admin

Βουτιά για LVMH, Gucci, Hermes- Χάθηκαν 30 δισ. δολάρια

admin